Två personer i svarta huvjackor ler och tittar in i kameran.
1 av 2
Eva Kronfält Thorvinger, kommunikatör tillsammans med Mia Fält, verksamhetsledare. Foto: Sagal Hussein Omar / Sveriges Radio
På bilden syns en blond person framför en regnbågsfärgad skylt med texten flex i stora bokstäver.
2 av 2
Skylten som visar besökarna till flex-omklädningsummet. Foto: Sagal Hussein Omar / Sveriges Radio
Lund

Ett vattenhål för transpersoner

Högevallsbadet: Folk åker ända från Stockholm
3:34 min

På Högevallsbadet har man skapat omkläningsrum för dem som varken vill definiera sig som man eller kvinna. Det har gjort flera andra badhus nyfikna.

Så fort du kommer in på en badanläggning ska du som besökare välja omklädningsrum för kvinna eller man. Men hur är det om du inte vill bli definierad utfrån kön?

På Högevallsbadet i Lund har man så kallade flex-omkläningsrum för dem som varken vill definiera sig som man eller kvinna, eller som av andra skäl har svårt att välja omklädningsrum efter traditionell indelning.

– Vi har två könsneutrala omklädningsrum, ett för alla kön och ett för inga kön, säger Mia Fälth som är verksamhetsledare på Högevallsbadet.

Alla omklädningsrum har olika färger. Gult för handikappanpassade rum, turkost och rosa för män och kvinnor. Och så regnbågsfärgat för flex-rummen.

 – Det känns som att vi är ögonöppnare för många. Andra badhus kommer på studiebesök och är nyfikna på hur vi har det, säger Mia Fälth.

Var ni oroliga för att inte kunna säkra tryggheten för besökarna?

– Vi gör alltid riskanalyser. Men det har inte varit något problem. Vi tänker att folk visar respekt för varandra.

Det är inte bara andra badhus som letat sig till Högevallsbadet, berättar Eva Kronfält Thorvinger som är kommunikatör på badet:

Det jag tycker är finast är att folk åker hit ända från Stockholm bara för att få gå på ett bad med könsneutrala omklädningsrum.

Varför ska man arbeta med det här på ett badhus?

– Man kan ju se på ohälsotalen; HBTQ-personer är en grupp i samhället som ofta har sämre hälsa än andra grupper, helt enkelt för att de inte har någonstans för ombyte om de vill utföra fysisk aktivitet, förklarar Eva Kronfält Thorvinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".