Hamnstyrelsens ordförande Anders Karlsson
Hamnens styrelseordförande Anders Karlsson. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Ryska gasrör engagerar hamnarna

Ordförande: Vi har goda argument.
1:20 min

På ett styrelsemöte på lördagen beslutade styrelsen för Karlshamns hamn att fortsätta diskussionen med regeringen.

Och nu anmäler också Rönne hamn på Bornholm intresse för att teckna avtal.

Hamndirektör Thomas Bendtsen säger till Danska Berlingske att de ser att deras marknadsvärde och konkurrensfördel har höjts av Sveriges tveksamhet.

Styrelsen för Karlshamns hamn ger inte upp tanken på att skriva ett avtal om att lagra de rör som ska användas för att bygga den ryska gasledningen Nord stream 2.

Under ett två timmar långt möte informerade kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) styrelsen för hamnen.

Efter informationen hölls ett kort styrelsemöte där man beslutade sig för att frysa ett undertecknande av avtalet fram till den 15:e januari.

– Vi vill ha ett samtal med regeringen om den här affären för vi tycker att vi har goda argument, säger styrelsens ordförande Anders Karlsson.

Anders Karlsson menar att man redan idag har många fartyg och därmed också besättning från Ryssland som anlöper hamnen och i det här fallet skulle det inte röra sig om vare sig ryska fartyg eller besättningar.

Viktig affär
Karlsson menar vidare att affären är viktig då man gjort stora investeringar inför lagringen och det handlar också om många arbetstillfällen.

Att man fryser ett undertecknande av avtalet är något man är något styrelsen och Per-Ola Mattsson är överens om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".