Polisens tekniker jobbar efter skottlossning på Ramels väg.
1 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Åklagare Pär Andersson Foto: TT
2 av 3
Pär Andersson, åklagare. Foto: TT
Bo Lundqvist, spaningsledare, Malmöpolisen
3 av 3
Bo Lundqvist, spaningsledare, Malmöpolisen. Foto: Drago Prvulovic/TT
Oron i Malmö

Tiotalet mord – knappt några utredare

Chefsåklagare: "Frustrerande att inte kunna göra det man är satt att fixa"
4:03 min

2016 har varit ett ovanligt blodigt år i Malmö, så mordtätt att polisen sedan några månader tillbaka inte kan utreda dem, i enlighet med sina rutiner.

Chefsåklagare Pär Andersson, som är förundersökningsledare i några av morden, är bekymrad över att polisen inte har tillräckligt med utredare för att göra ens basala åtgärder.

Det är ju frustrerande att man inte kan göra det man är satt att fixa till.

Många av morden är så kallade gänguppgörelser, där det är kriminella som bekämpar kriminella. Men det finns undantag. Exempelvis med den 24-årige läkarstudent som i början av december sköts ihjäl i södra Malmö.

Oförmåga att lösa grova brott

I det ärendet fick Pär Andersson nöja sig med en utredare, när det, enligt polisens rutiner bör vara långt fler, uppemot 30, för att göra ett fullgott arbete i ett spaningsmord.

– Malmö är stort och har mycket poliser, men här finns en oförmåga att hantera de grova brotten på slutet. Man kan inte personalbesätta så att det ska bli effektivt, fortsätter Pär Andersson.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist är en av fyra utredare vid polisen i Region Syd, som enbart har mord på sin lott. Han minns två år tillbaka när polisen var organiserad annorlunda och det, på dåvarande länskriminalen, fanns ett 30-tal erfarna utredare som kunde åta sig mordutredningar.

Enligt honom är det av största vikt att polisen lyckas lösa denna situationen. Annars målar han upp ett dystert framtidsscenario.

Det blir otryggt i samhället, det blir oklart vem man ska vända sig till, vem som står för ordningshållning i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".