Demonstrerande barnmorskor vid regionhuset i Malmö med Gabriella Aichholzer Hedstöm till höger. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Gabriella Aichholzer Hedström (till höger) med barnmorskornas paroll. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Malmö

Barnmorskor fortsätter strid för tid

"Svårt att se hur det ska lösa sig"
2:59 min

I dag demonstrerade barnmorskor vid regionhuset i Västra hamnen i Malmö under parollen "Vår tid - vår strid".

De hade samlats för att visa sitt missnöje med hur Region Skåne hanterat krisen i den skånska förlossningsvården. Efter nyår slutar många nattbarnmorskor i Malmö, något som ska klaras genom personal från andra skånska sjukhus och från bemanningsföretag.

Och försöken att komma överens har inte lyckats.

– Det största problemet är att man inte lyssnat på nattbarnmorskorna och deras önskemål och behov, sa en av demonstranterna, Gabriella Aichholzer Hedström.

Att man låter dem gå sätter hela förlossningsvården på pottan, om man får tala klartext.

Det som barnmorskorna efterlyst är mer tid till återhämtning mellan arbetspassen.

– Att jobba heltid på natten är det ingen som orkar. Man hinner inte vila, betonar Gabriella Aichholzer Hedström som också framhåller att jobbet är mycket intensivt.

Det är inte som att jobba på kontor.

Hon är orolig för situationen efter årsskiftet.

– Jag har svårt att se hur det ska lösa sig även om vi får in folk. Vi får in barnmorskor som inte kan våra rutiner och våra lokaler. Vem ska backa upp dem?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".