Stetoskop hänger runt halsen på vårdpersonal.
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne och Mats Runsten, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne.
2 av 2
Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne och Mats Runsten, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne. Foto: Region Skåne
Skåne

Nattbarnmorskor får kortare arbetstid

"Hoppas barnmorskorna ser det som steg i rätt riktning"
3:51 min

Personal som jobbar natt kommer få en genomsnittlig veckoarbetstid på 32 timmar. Det enades Region Skåne och Vårdförbundet om på måndagen. Och regiondirektör Alf Jönsson är nöjd med avtalet.

Han pekar på att det nya avtalet beror alla som jobbar natt eller rullande dag och natt inom Region Skåne - alla sjukhus och alla verksamheter.

– Jag hoppas att barnmorskorna också ser att det här är ett steg i rätt riktning. Vi har haft väldigt konstruktiva samtal med Vårdförbundet, säger han.

Barnmorskor demonstrerade så sent som under måndagen i Malmö med krav just på mer tid för återhämtning för nattpersonalen.

Den regionala överenskommelsen innebär en arbetstidsförkortning för nattpersonal med ytterligare två timmar jämfört med det centrala avtal som nyligen tecknats mellan Sveriges kommuner och landsting och Vårdförbundet.

Jämfört med det tidigare centrala avtalet har arbetstiden förkortats med drygt fyra timmar i veckan. 

Det bestämdes också att det nya centrala avtalets förmåner ska gälla redan från årsskiftet, vilket är mer än ett år tidigare än vad som avtalats centralt.

– Det här är ett helt paket som berör 10 000 medarbetare, betonar Alf Jönsson som säger att man också vill gå vidare och teckna regionala avtal för personal inom intensivvård och neonatal och andra barnverksamheter.

Parterna har också kommit överens om ett nytt flextidsavtal, samverkansavtal samt att arbeta fram ett regionaltkollektivavtal för sjuksköterskor under specialistutbildning.

Relaterat

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".