En man som lever som gömd, papperslös flykting i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Läget allt svårare för papperslösa

Papperslös: "Jag är försiktig med hur jag klär mig"
3:46 min

Situationen för papperslösa i Sverige har den senaste tiden har blivit allt tuffare sedan gränspolisen börjat att utföra ett intensivt spaningsarbete. Bara i november var drygt 13 000 papperslösa efterlysta av polisen i Sverige.

En av dem som nu gömmer sig för att inte utvisas är 23-åriga Zabi som har levt gömd i Malmöområdet de senaste tre åren sedan han fått avslag på sin asylansökan.

– Jag är oftast hemma, eftersom jag inte vill vara där det finns mycket människor. Jag undviker till exempel klubbar, musikfestivaler, köpcenter och tågstationer. Jag är också försiktig med hur jag klär mig. Jag ser till att min klädstil inte skiljer sig från andra unga i Sverige, säger Zabi.

Ser jag polisen vänder jag diskret på klacken och går motsatt håll.

Han berättar att han är rädd så fort han öppnar ögonen och fortsätter vara det tills han somnar igen, trött och mentalt uttömd. Och det märks att Zabi är nervös, vi befinner oss på Malmö centralstation och tar en kopp kaffe, en offentlig plats där Zabi känner sig extra utsatt. Han låter bli att titta en i ögonen och tänker efter noga innan han väljer sina ord.

– Jag har tidigare fått 1 700 kronor i månaden av socialtjänsten, pengar som är till för mat och annan nödvändig utgift som medicin. Men för en vecka sedan ringde min kontaktperson och berättade att de inte längre kunde hjälpa mig. Så nu har jag inga pengar alls, den enda som hjälper mig nu är min flickvän, säger Zabi.

Tuffare situation

Zabi har levt gömd i tre år, suttit på förvaret i Märsta och arbetat 14 timmar om dagen med en lön på 6 000 kronor och bar en ledig dag i månaden. Han tycker att situationen för honom och andra personer som är papperslösa har blivit mycket svårare. I dag är det få arbetsplatser som vågar ta chansen att anställa en papperslös.

Det finns ingen exakt siffra på hur många personer som är papperslösa, gränspolisen tror att det rör sig om tusentals bara i Skåne. Enligt Leif Fransson, chef för gränspolisens spaningsenhet i Skåne, kommer det att göras kontroller både på gator och torg, och arbetsplatser där man misstänker att en papperslös arbetar.

Du har platser i Malmö som är mer heta än andra.

– Till exempel Norra Grängesbergsgatan, torghandeln kring Möllan och det är det intressant utifrån den platsen.

Kommer ni dyka upp där och göra id-kontroller på människor?

– Vi kommer att göra de kontroller som vi anser att vi har rätt att göra på de platser som vi bedömer som lämpliga att kontrollera, säger Leif Fransson.

Väntar på ny chans

I maj 2018 får Zabi söka asyl i Sverige igen. Eftersom Zabi inte vill återvända till Afghanistan som han kommer från, finns det inget annat han kan göra än att vänta på en ny chans att söka asyl

– Om jag hade visat min kropp för dig, hade du sett alla skador och ärr. Papperslösa i Sverige är en mycket utsatt grupp, och precis som många andra har jag också kämpat med djup depression.

Du vet aldrig var du får din nästa måltid och sovplats. Man frågar sig om man överhuvudtaget är en människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".