Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, och Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 2
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, och Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Andreas Schönström står och pratar med besökare på Garaget i Malmö.
2 av 2
Andreas Schönström (S) på Garaget i Malmö. Foto: Anja GAtu / Sveriges Radio
Oron i Malmö

"Just nu har vi en tuff situation"

Schönström (S): Vi lyckas inte fånga unga på glid
5:26 min

Malmö misslyckas med att nå unga som befinner sig i kriminalitet. Det säger trygghetspolitikern Andreas Schönström (S). Nästa år lovar han nya krafttag.

– Vi har massor med projekt tillsammans med civilsamhället, men vi når inte de unga killar och tjejer vi vill ha. Det finns nog en allmän besvikelse, många av dem är väldigt besvikna på myndigheter och tycker inte a de gör någonting för dem. Vi har jobb, utbildning och lösningar. Men de måste lämna kriminaliteten och lita på oss, säger Andreas Schönström.

Han är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö med ansvar för trygghetsfrågor. För att nå ut bättre ska kommunen förändra sitt arbetssätt, med start nästa år.

– Vi ska jobba mer systematiskt och vetenskapligt föränkrat med de här frågorna och titta på varje område för sig. Vad kan vi göra just här?

Han och hans kollegor i Stadshuset arbetar också med att försöka få regeringen att ändra lagar på det vis som polisen i Malmö uppger att de behöver för att komma åt de kriminella.

– I början av nästa år hoppas jag att inrikesministern kommer hit.

Mer om Oron i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".