Årets kock Jimmi Eriksson var med och komponerade sjukhusmat idag.
1 av 3
Årets kock Jimmi Eriksson var med och komponerade sjukhusmat idag. Foto: Måns Renntun/Region Skåne
Idag finns Årets kock 2016 Jimmi Eriksson på plats i Region Skånes sjukhuskök i Ängelholm för att inspirera sjukhuskockar från hela Skåne.
2 av 3
Idag finns Årets kock 2016 Jimmi Eriksson på plats i Region Skånes sjukhuskök i Ängelholm för att inspirera sjukhuskockar från hela Skåne. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Tankar om sjukhusmenyn inför den 2 februari, inspirerad av Årets kock.
3 av 3
Tankar om sjukhusmenyn inför den 2 februari, inspirerad av Årets kock. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Skåne

Årets kock gör sjukhusmaten

Storkökschef: Det är ett stort steg, från att laga en portion till 3000
2:23 min

I dag gästas sjukhusköket i Ängelholm av årets kock, Jimmi Eriksson. Resultatet av dagens workshop hamnar på alla skånska sjukhustallrikar i februari.

Den 2 februari äger finalen av Årets kock 2017 rum på Malmö arena. Och samma dag blir det extra lyxig sjukhusmat på runt om i Skåne, komponerad av Årets kock 2016.

Idag jobbade Jimmi Eriksson fram menyn tillsammans med måltidsansvariga för de skånska sjukhusköken. Menyn är inspirerad av hans vinnarrätt i Årets kock.

- Vi har förenklat den lite och gjort den på lite annorlunda sätt,

Torsk, mixade alger, vitvinssås, broccolisallad och inlagd gurka ingår i den särskilda menyn ska lagas i 3000 portioner och serveras alltså på samtliga sjukhus i Skåne den 2 februari.

Jimmi Eriksson arbetar till vardags på topprestaurangen Lilla Ego i Stockholm och har länge varit intresserad av frågor kring offentliga måltider och näringsrik kost. Men han har inte själv någon erfarenhet av att laga mat för stora sjukhus.

- Det är fantastiskt att få byta erfarenheter och skapa förutsättningarna tillsammans och laga mat tillsammans,

Teresia Hermén Johansson är verksamhetschef för Region Skånes storkök och deltog i workshopen idag tillsammans med kollegor från de olika skånska sjukhusköken. Hon tycker den stora vinsten idag är inspirationen man får med sig in i sjukhusköken.

- Vi har redan börjat spåna om att vi kan fortsätta göra detta själva, ett kök i taget. Att en kock gör en meny och så inspireras vi av varandra. Svårare än så behöver det inte vara,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".