Refugees welcome
Refugees welcome, arkivbild.
Malmö

Vill få fler att öppna sitt hem

Malmö tar hjälp av den ideella rörelsen Refugees Welcome Sweden för att hitta boenden till nyanlända — i privata hem.

– Vi hoppas att det innebär att våra nya Malmöbor kan integreras snabbare, säger Maher Akob, enhetschef på Malmö stad.

Organisationen Refugees Welcome Sweden har sedan oktober 2015 förmedlat rum i privata boenden till nyanlända, men inleder nu för första gången ett etablerat samarbete med en kommun.

– Vi kommer att fortsätta att bedriva en verksamhet på vårt sätt, men kommer att samarbeta med Malmö stad med vissa matchningar. Kommunen har kontakt med extremt många människor som jag tror vill bli inneboende hos en privatperson, säger Kajsa Sörman, koordinator för Malmöprojektet på Refugees Welcome Sweden.

Organisationen har å sin sida en databas med många privatpersoner som vill öppna sitt hem. Sedan starten i fjol har över 700 privatpersoner anmält sitt intresse för att erbjuda en nyanländ boende och totalt har 51 platser förmedlats.

Det finns andra kommuner som på egen hand arbetar på ett liknande sätt, men organisationen är öppen för fler samarbeten.

– Samarbeten kan ju se ut på olika sätt. Vi testar nu i Malmö, säger Kajsa Sörman och fortsätter:

– Vi hoppas att de kommuner som påbörjar liknande initiativ förstår vikten av att inte stressa utan gör så att det blir långsiktigt hållbart. Annars tror vi att det kan vara skadligt för hela verksamheten. Dåliga matchningar mellan hyresvärd och hyresgäst kan leda till att förtroendet skadas.

För Malmö stad är det en hjälpande hand för att klara av sitt uppdrag enligt bosättningslagen. I år har 488 personer som beviljats uppehållstillstånd anvisats till Malmö — nästa år ska kommunen hitta boende till 660 människor, uppger Maher Akob, chef för Malmö stads bosättningsenhet.

– När våra medborgare öppnar upp sina hem innebär det att våra nya Malmöbor kan integreras snabbare. Det som ofta saknas är ett nätverk bland dem som redan bor här. Det här underlättar för våra nya medborgare att komma in i samhället och lära sig ett nytt språk, säger Maher Akob.

Fakta: Privata boenden för nyanlända

Den ideella organisationen Refugees Welcome Sweden och Malmö stad har inlett ett samarbete för att tillsammans förmedla boenden hos privatpersoner till nyanlända som har fått uppehållstillstånd och blivit anvisade till kommunen enligt bosättningslagen.

Någon ersättning från kommunen utgår inte till den privatperson som hyr ut ett rum. Eventuell hyra regleras i ett kontrakt mellan hyresvärd och hyresgäst.

Refugees Welcome Sweden har två till fyra veckor på sig för att matcha ihop hyresgäst och hyresvärd efter att de har anmält sitt intresse på organisationens hemsida. Exempelvis hålls en diskussion om vilka förväntningar parterna har, och boenden besöks och godkänns.

Källor: Malmö stad och refugees-welcome.se

Fakta: Bosättningslagen

Sedan 1 mars är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning.

Regeringen och Alliansen står bakom bosättningslagen, även kallad anvisningslagen.

Med nyanlända menas asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Varje kommun tilldelas ett särskilt antal nyanlända.

Antalet beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläget och det sammantagna mottagandet av nyanlända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".