Nyfött barn. Foto: Vadim Ghirda/TT
Foto: Vadim Ghirda/TT
Malmö

Barnmorskor återvänder - det gläder chef

Chefläkare Mats Molt: Jag är oerhört lättad i dag
2:53 min

Minst fem av de 14 nattbarnmorskor på förlossningsavdelningen i Malmö som sagt upp sig har tagit tillbaka sina uppsägningar, sedan Region Skåne och Vårdförbundet kommit överens om ett nytt regionalt avtal för dem som jobbar natt.

Överenskommelsen innebär att de barnmorskor som har ständig nattjänstgöring får en veckoarbetstid på 32 timmar.

– Som det ser ut just nu räknar vi med att verksamheten i Malmö kommer att fortsätta precis som nu, säger Mats Molt, regional chefläkare.

Enligt honom var stämningen i går positiv på förlossningen i Malmö.

– Jag är väldigt glad över deras ställningstagande, och att känslan för arbetsplatsen förändrats till det bättre.

Hur långt räcker de här fem som tagit tillbaka sina uppsägningar?

– Det är hög kompetens som kommer tillbaka, och vi har en del nya barnmorskor på väg in. Det betyder att de har en betydligt bättre stadga runt sig, när de påbörjar sin nya karriär. Signalen betyder också väldigt mycket.

Det är åtta barnmorskor som nyrekryterats till SUS i Malmö. De ska arbeta både på förlossningsavdelningen och på BB och behöver introduceras. Mats Molt säger att det nu också finns barnmorskor som jobbar dag som kan tänka sig att ta nattpass. 

Tror du att ni kommer att behöva beordra barnmorskor från andra håll att jobba i Malmö?

– Vi har valt att behålla den planen parallellt, eftersom det här med schemaläggning är hyggligt komplext, samtidigt som vi förstås arbetar för fullt för att vi inte ska behöva hamna i det läget, säger Mats Molt.

Mats Molt kan nu i alla fall delvis andas ut.

– I perioder har jag varit väldigt orolig, så det här är en lättnad även för mig som person. Jag är oerhört lättad i dag, säger han.

Region Skåne fortsätter ändå att planera för andra åtgärder, exempelvis att flytta planerade kejsarsnitt från SUS i Malmö till Kristianstad under en begränsad period.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".