Bengt Olofsson, Skiteam Skåne, Ingvar Frej på idrottsservice i Lund och  Åsa Jensen, projektledare för Vinterlund.
1 av 2
Bengt Olofsson, Skiteam Skåne, Ingvar Frej på idrottsservice i Lund och Åsa Jensen, projektledare för Vinterlund. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Snökanon.
2 av 2
Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Lund

Lundaborna får hjälp med snön

”90 procent av vår verksamhet går på rullskidor”
2:49 min

Lund satsar på att bli en vintrigare stad. Projektet Vinterlund har redan gjort en snölekplats på Stortorget, en julmarknad och en kulturkalender.

Den 15 januari blir det skidfestival i Lund.

– Vi vill gärna ha fler ungdomar till vår verksamhet. Ungdomar ska inte bara spela fotboll, innebandy, handboll och risa, utan även åka skidor, säger Bengt Olofsson, Ski team Skåne.

– Vi bedriver 90 procent av vår verksamhet på rullskidor, så vi hoppas få in ungdomar i verksamheten och att de vill åka rullskidor på sommaren.

En snökanon har hyrts in till en kostnad av 85 000 kronor.

– Vi har börjat med en snölekplats på Stortorget i Lund, populärt kallad snöhögen på Stortorget. Det är snöskrap i ishallen, och där leker många barn, men nu ska det bli mer med hjälp av snökanonen, säger Åsa Jenssen, projektledare för Vinterlund.

Tanken är att det ska bli ett 900 meter långt spår i Stadsparken.

– Till snöfestivalen i januari beräknas det gå åt 1 100 kubikmeter snö. Det går bra att göra snö från minus tre och nedåt, säger Ingvar Frej på idrottsservice i Lund.

Och om det inte blir kallt och snö finns andra möjligheter.

– Ett rullskidlopp hade också kunnat fungera, Bengt Olofsson, Ski team Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".