Jesper Peterson, verksamhetschef på neurologen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Jesper Peterson. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Skåne

Migränpatienter prioriteras bort

"Andra patienter prioriteras högre"
3:48 min

På neurologen på sjukhuset i Malmö behandlas varje år 20-30 patienter med Botox mot sin migrän. Man skulle vilja behandla fler - men har inte resurser till det.

Verksamhetschef Jesper Peterson säger att man gjort en uppskattning om att cirka 1 000 skåningar uppfyller alla kriterier för kronisk migrän. Den uppskattningen gjordes genom samtal med neurologer inom Region Skåne.

Men faktum är att det är väldigt få migrändrabbade som faktiskt får träffa en neurolog. De flesta går till vårdcentralen och kommer inte längre upp i vårdkedjan.

Enligt Huvudvärksförbundet, en medlemsorganisation som driver frågor kring migrän, handlar det snarare om runt 30 000 skåningar som har kronisk migrän.

En siffra som Jesper Peterson tycker är missvisande.

– Det räcker absolut inte att man har huvudvärk många dagar i månaden. Det betyder inte nödvändigtvis att man har kronisk migrän. Man kan ha kronisk huvudvärk. Hade du frågar mig om hur många patienter som har kronisk huvudvärk så hade siffran säkert varit den som huvudvärksförbundet anger.

När Botox blev godkänt av Läkemedelsverket för fem år sen för den här behandlingen var det många inom läkarkåren som var skeptiska. Studierna som gjorts fick kritik, men eftersom patienter ändå blev hjälpta började sjukvården erbjuda behandlingen.

Antalet patienter som kommer hit till neurologen i Malmö har ökat långsamt men stadigt, säger Jesper Peterson, som menar att migrän inte är en nedprioriterad sjukdom.

– Om man kan säga att migrän är högt eller lågt prioriterat det får ju också jämföras med andra neurologiska diagnoser som MS eller Parkinsons sjukdom. Och det är ju klart att en del av dem prioriteras högre än migränpatienter. Det ska jag inte sticka under stol med.

Skulle ni vilja kunna ta emot fler patienter än vad ni gör idag?

– Vi hade nog gärna kunnat tänka oss att ta några fler än vad vi gör idag. Men det går tyvärr inte.

Relaterat

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".