Gravid kvinna. Foto: Ingvar Karmhed/TT.
Foto: Ingvar Karmhed/TT.
Skåne/Sverige

Äggersättning kan komma upp till debatt igen

Regionråd (S): Måste föra en diskussion i Skåne
3:23 min

Sveriges kommuner och landsting rekommenderar alla landsting och regioner att betala 5600 kronor till kvinnor som donerar ägg. Hur Region Skåne, som i dag betalar det dubbla, ska hantera det är oklart.

– Om vi skulle ändra våra ersättningar i Skåne, behövs det först och främst ett nytt beslut i regionfullmäktige utifrån den nya rekommendationen. Vi har ännu inte diskuterat hur vi ska hantera den, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Tanken är att det ska bli mer likvärdigt över hela landet. Är det inte viktigt att man följer de här rekommendationerna?

– Jag tycker att det är bra om det kan vara så likvärdigt som möjligt över hela landet, men jag vet inte om det i dagsläget finns någon politisk samsyn i det i Skåne. Då är det en diskussion som vi måste föra och se om det kan bli en ändring.

Socialdemokraterna i Region Skåne var tveksamma till den kraftiga höjning av ersättningen till äggdonatorer som infördes i Skåne 2012. Då höjdes den från 3000 till 11000 kronor, och Region Skåne blev därmed den region i landet som betalar mest. Snittersättningen ligger på 4000 kronor och den lägsta på 2500 konor.

De stora skillnaderna är anledningen till att Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu tagit fram en rekommendation på 5600 kronor till äggdonatorer och 550 kronor för spermiedonatorer.

– Det är rimligt att man får samma ersättning för samma åtgärd i landet, säger Åsa Sandgren Åkerman, gruppchef på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

SKL har genom en enkät till de kvinnor som donerat ägg tagit reda på vilka kostnader de haft i förlorad inkomst och utlägg, och utifrån det har summan räknats fram.

– Donation ska vara altruistisk, det vill säga att man inte ska tjäna pengar på att donera, men man ska inte heller göra någon förlust. Vi har också lagt till att om man har kostnader utöver det här, så kan man få ersättning för det också, men då måste man visa underlag.

Gilbert Tribo (L) var den som drev frågan i den då styrande femklövern om att höja ersättningen kraftigt i Skåne. Syftet var att få fler att donera ägg, eftersom väntetiden för par som väntade på ägg var lång. Efter höjningen ökade antalet donatorer med över 100 procent.

Region Skånes etiska råd varnade inför beslutet för att det skulle kunna leda till att kvinnor donerade ägg av ekonomiska skäl, men regionens egen utvärdering efter de första åren såg inget som tydde på det. Gilbert Tribo välkomnar att SKL nu föreslår en ersättning högre än snittet men är inte nöjd.

– Jag hade hoppats att man nationellt skulle ha hamnat på Skånes nivå, men när man inte gör det så tycker jag att Skåne ska ligga kvar på den högre nivån, för den visar sig ha effekt, säger han.

Men är det inte viktigt att man har samma ersättning i hela landet?

– Jag tycker att det är viktigt att man höjer ersättningen i hela landet, så att du får fler äggdonationer, men om vi ligger kvar på vår något högre nivå, så tycker jag att vi kan göra det.

– SKL har gjort en väldigt snäv inkomstbedömning. Vi valde ett snitt av vad våra donatorer har i inkomst, och det har också visat sig att de som ger ägg har en något högre inkomst än genomsnittet.

Gilbert Tribo är rädd för att en sänkning av ersättningen skulle få negativa konsekvenser.

– Då befarar jag att köerna till äggdonation skulle öka igen. Det tycker jag skulle vara mycket olyckligt, för varje par som önskar bli förälder är bra för Sverige, säger han.

Åsa Sandgren Åkerman på SKL har inga synpunkter på om Skåne eller andra landsting och regioner väljer att inte följa rekommendationerna.

– Det är en rekommendation som vi rekommenderar att man ska följa, men sedan kan man ha olika orsaker till att man fattar ett annat beslut, och det är varje landsting och region som fattar sina egna beslut, säger hon.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".