Brand i centrala Simrishamn.
Brand i centrala Simrishamn. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Simrishamn

Boende: Det är fruktansvärt

Evakuerad: "Fick med mig plånbok och telefon"
1:59 min

En våldsam brand bröt på torsdagsmorgonen ut i ett butikskomplex i centrala Simrishamn. Branden syns över hela Simrishamn och är inte under kontroll.

– Det är fruktansvärt, jag bor på torget så jag hörde när de kom vid femtiden säger Hans Lindeborg.

Ett tag såg det ut som de hade branden under kontroll men nu har det spridit sig.

Området där det brinner är i den äldre delen av Simrishamn och i området ligger också ett av de mest fotograferade husen på orten.

– Det är hemskt. Husen står så tätt och det är ju många träkåkar här i den gamla delen av Simrishamn, säger Hans Lindeborg.

Vid tiotiden brinner det fortfarande kraftigt i butikslängan i Simrishamn. Räddningstjänsten tar nu hjälp av hjullastare för att bekämpa branden. De som bor i närheten evakuerades nästan omedelbart.

– Vi evakuerades klockan halv sex, de sa att det var fara för hela kvarteret, säger Robert Fromell som bor på Lilla Norregatan, i det kvarter som brinner.

Deras trädgård gränsar till branden. Kommunen har upprättat en samlingsplats vid Valfisken och en livsmedelsbutik har sett till att de som har blivit evakuerade har fått kaffe och smörgåsar.

– Vi hade brandvarnare som satte igång men det är tragik för alla. Vi får hoppas att våra kåkar klara sig och att det bara är affärerna som går åt, säger Robert Fromell.

Hann du få med dig något ut?
– Plånbok och telefon men vi tror att vårt hus kommer att klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".