Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Nytt beslut om LSS – men kritiken finns kvar

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 16.00
Ronny Kammer, förälder till funktionsnedsatt dotter och ledamot i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio
RBU:s Ronny Kammer. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio.

Regeringen meddelade i går att man fattat flera viktiga beslut vad det gäller LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Men det stillar inte oron bland de berörda.

Många personer och familjer som är beroende av assistans har i år känt en stor oro för att regeringen vill spara in på LSS.

Det handlar bland annat om att regeringen i sina direktiv till Försäkringskassan inför i år skrivit att "myndigheten ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar".

Nu har regeringen formulerat om direktivet till Försäkringskassan inför nästa år. I stället står det att myndigheten ska "säkerställa en god kontroll med ett särskilt fokus på den ökande timutvecklingen".

– Det här kommer inte att förändra något för dem som har förlorat assistansen, och vi ser ingen förändring den närmaste framtiden för dem som ska genomgå en omprövning eller söka assistans, säger Ronny Kammer. 

Det som också fått stora konsekvenser i år är att Försäkringskassan börjat tillämpa en ny praxis efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som säger att egenvård inte ska ses som ett grundläggande behov som ger rätt till assistanshjälp. Egenvård är hälso- och sjukvård som bedöms kunna utföras av personen själv eller med hjälp av någon annan, till exempel sondmatning, slemsugning och medicinering.

Regeringen lovade tidigare i år att konsekvenserna av den nya praxisen skulle snabbutredas. En rapport har tagits fram av Inspektionen för socialförsäkring och överlämnats till den statliga utredning som görs om LSS och assistansersättningen som ska vara klar i oktober 2018. Förhoppningen från brukarorganisationerna om snabba åtgärder grusades. Ronny Kammer känner sig inte lugnad.

– Nej, det gör jag inte, för i år har cirka 440 förlorat sin assistans, och det var egentligen bara en början. Fortsätter det här tempot nästa år kommer det att vara väldigt, väldigt många som förlorar sin assistans, och det oroar oss jättemycket, säger han.

Däremot har en dom i kammarrätten i Göteborg tidigare i veckan gått på brukarrörelsens linje. Enligt Ronny Kammer anser rätten att Försäkringskassan feltolkat den vägledande domen från 2012 vad det gäller sondmatning.

Domen konstaterar att delar av sjukvården ska ses som egenvård, men att måltid enligt lag är ett grundläggande behov oavsett form. Därför ska sondmatning ge rätt till assistans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".