Morinda eller nonifrukt.
Morinda eller nonifrukt. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/P4 Malmöhus
Lund

Slemmig frukt ger kräkreflex

"Den fräter i näsan"
4:19 min

Sofie Olofsson på Botaniska trädgården, tar oss med in i ett växthus för att visa en mogen morinda eller nonifrukt. På engelska kallas den cheesefruit, alltså ostfrukt eller vomitfruit, kräkfrukt.

– Det är en doft eller stank som gör att man reflexmässigt kastar huvudet bakåt, säger Sofie Olofsson.

– Sur strumpa, nu känner jag att jag inte mår bra, säger reportern Madeleine Fritsch Lärka.

Men fladdermöss som ska sprida frön gillar doften. Den är en mjukdallrig klump med vårtor, som är känd som en superfrukt.

– I Polynesien äts den rå med litet salt eller kokt. Och det görs också juice av den. Jag har ännu inte lyckats pröva hur den smakar, den fräter i näsan, säger Sofie Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".