Folk julhandlar på stan.
Prisvärd shopping för danskar i Sverige. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svenskar sviker inte Köpenhamn trots svag svensk krona

"Danska barnfamiljer en tydlig ekonomisk vinnare"
1:26 min

Den svaga svenska kronan har gjort svenskarnas julshopping i Danmark dyrare. Men detta stoppar inte oss från att resa över sundet och ta del av Köpenhamns utbud.

- Köpenhamn är ett stort dragplåster, jag tror inte att man räknar med 5-6 procents valutakursskillnad om du tänker åka över på julmarknad på Tivoli eller för att shoppa på Ströget. Jag tror inte att den magnet som Köpenhamn utgör på oss minskar i attraktivitet på grund av den relativt måttliga valutakursförändringen det senaste året, säger Johan Wessman, VD på Öresundsinstitutet.

Upp till svenska handlare att marknadsföra sig

Samtidigt som julshoppingen och nöjena i Köpenhamn blivit något dyrare för svenskar, kan danskarna dra nytta av en lägre prisnivå i Sverige. Men här hänger mycket på de svenska handlarna, menar Johan Wessman.

- Det beror på köpmännen i Malmö och Helsingborg, som är de två städerna som påverkas mest, om de väljer att marknadsföra det faktum att den svenska kronan är svagare eller om de ligger lågt. Det är upp till företagen att tydliggöra detta i sin marknadsföring.

Ekonomisk vinst för danska barnfamiljer

Det man dock sett den senaste tiden är att flyttlassen från Danmark till Sverige ökat. Under årets tre första kvartal har ungefär 20 procent fler flyttat från Köpenhamn och Själland till Skåne jämfört med samma period 2015, visar siffror från Örestat. Och detta innebär en stor ekonomisk vinst för många danskar, menar Johan Wessman.

- Den familj som är två vuxna med två barn i förskoleåldern och två bilar, det vet vi är en tydlig ekonomisk vinnare och vi kan gissa oss till att det kan vara de grupperna som nu väljer att flytta över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".