Arkivbild Ystad Lasarett. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
Ytad Lasarett. Foto: Malin Thelin/ Sveriges Radio
Ystad

Smittspårning på Ystads Lasarettet efter ovanligt bakteriefynd

Staffan Banke: "Vet inte än om fler kan ha smittats"
2:24 min

En patient på Lasarettet i Ystad bär på en ovanlig variant av bakterien Clostridium difficile som ledde till att tio patienter dog för några år sedan. Inga andra fall har än så länge konstaterats och åtgärder har vidtagits för att förhindra att andra patienter smittas.

– Vi har i nuläget ingen anledning tro att det rör sig om ett utbrott då vi bara har ett verifierat fall av den speciella bakteriestammen av Clostridium difficile. Innan vi vet mera måste vi dock vidta alla försiktighetsåtgärder vi kan. Det gör vi alltid vid misstanke om smitta på sjukhus, säger Staffan Banke, verksamhetschef på infektionskliniken Skånevård Kryh.

Ytterligare en patient har en infektion orsakad av Clostridium difficile men det är i nuläget oklart om det rör sig om samma bakteriestam.

Bakterien Clostridium difficile 017/SE28 låg bakom det allvarliga utbrott som inträffade på Lasarettet i Ystad 2012-2013 då flera patienter avled. Efter den händelsen har Region Skåne antagit en omfattande handlingsplan för hur misstänkta smittor ska hanteras på sjukhusen.

– Vi har dragit många lärdomar av den händelsen och har nu vidtagit en lång rad åtgärder. Vi vill försäkra oss om att det inte rör sig om ett utbrott och förhindra att smittan sprids, säger Staffan Banke.

Clostridium difficile

  • Clostridium difficile är en bakterie som kan finnas naturligt i tarmen hos några få procent hos friska men kan påträffas hos var fjärde person efter en antibiotikakur.
  • Clostridium difficile kan orsaka diarré, särskilt efter att antibiotikabehandling har tryckt ner den normala tarmfloran.
  • Störst risk löper äldre personer med bakomliggande sjukdomar och som vårdats mycket på sjukhus eller personer med nedsatt immunförsvar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".