Fredrik Lundwall, tränare flickor födda 07 i Ängelholms FF.
Fredrik Lundwall, tränare flickor födda 07 i Ängelholms FF. Foto: Sveriges Radio
Ängelholm

Toppolitiker lovar att rädda ungdomsfotbollen

Förälder: "Man har riskerat ungdomsverksamheten för elitsatsningen"
3:52 min

Fotbollsklubben Ängelholms FF står på randen till konkurs. Styrelsen anklagar kommunledningen för att svika klubben när man säger nej till ett miljonstöd. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lars Nyander, säger att klubben bär ansvar för en elitsatsning som gick snett.

– Oavsett idrott, kan vi inte gå in och täcka elitsatsningar som gått fel eller där det finns ett skuldkapital. Vi stöttar barn- och ungdomsverksamheten och de inte de som står bakom skulderna.

Är det ansvarsfullt av klubben att äventyra breddidrott på grund av en elitsatsning?
– Nej, det är klart att det inte är. Tyvärr har man inte lyckats från styrelsen.

Lars Nyander säger att kommunen hoppas kunna stötta ungdoms- och breddidrotten i en nybildad förening. Tills en sådan är på plats ska man ordna med utrustning och planer.

Ängelholm FF:s ansikte utåt, styrelseledamot Mikael Modig, försöker inte vältra över ansvar på kommunen. Men han är besviken över att det man uppfattat som ett bidragslöfte från kommunen inte infrias.
– Vi fick ett handslag och ett löfte om att få en framtidsmiljon den dagen vi är skuldfria. Den miljonen skulle betyda att jag kunde "aktivera" två miljoner som vi har klara från annat håll. Jag är väldigt besviken, ja.

Bakgrunden är att åtminstone en finansiär vill att kommunen hjälper till. Annars riskerar de båda övriga miljonerna att bli verkningslösa, förklarar Mikael Modig.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander säger till P4 Malmöhus att man krävt att klubben ska starta ytterligare en förening. På det sättet skulle ungdomsverksamheten kunna skiljas ut, vilket underlättat för kommunen att ge ett riktat stöd dit. Ängelholms FF ansökte om att bilda en ny förening först i onsdags.

Mikael Modig säger att klubben inte motsätter sig en uppdelning i två föreningar.
– Kommunen vet att det är på plats nu.

Vad säger du till alla ungdomar som är oroliga nu?
– Efter nyår tar vi nya tag, förhoppningsvis med ÄFF som klubb annars hittar vi andra alternativ.

Fredrik Lundwall, förälder och tränare för flickor födda 07, är besviken över att elitsatsningen drabbar alla i föreningen.
– Det är ungdomsverksamheten som drabbas. Vad händer med vårt lag? Vi ska spela cup den 5 januari. Hoppas vi kan göra det.

Hur ser du på klubbens vägval?
– Man har riskerat ungdomsverksamheten för elitsatsningen. Så känns det i alla fall. Det är jättetråkigt. Och fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".