Satellitbild av jordklotet.
1 av 3
Satellitbild av jordklotet. Foto: TT
Jeanette Schlaucher, länsstyrelsen.
2 av 3
Jeanette Schlaucher, länsstyrelsen. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
My Bejmar läser till lärare i Kristianstad.
3 av 3
My Bejmar läser till lärare i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Kampen mot klimathotet möter svårigheter

My Bejmar: Naturen är härlig, underbar och värd att bevara
1:28 min

I kampen för att avvärja klimathotet finns kurvor som pekar åt fel håll. Konsumtionen ökar och sopberget växer i Sverige när det behöver vara tvärtom.

– Det kastas otroligt mycket mat. Om man räknar på mängden mat som bärs hem så är det så att vi kastar var fjärde kasse. Det är en etisk fråga också. Det går att mätta många munnar med den maten som slängs. Det här handlar också om vår hälsa. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter ungefär ett halvt kilo kött i veckan. Det är hälften av vad vi äter idag, säger Jeanette Schlaucher, som är chef på länsstyrelsens miljöstrategiska enhet i Skåne.

Situationen kräver nu en förändring.

– Avfallsmängderna kommer fördubblas till år 2030, jämfört med år 2010 om vi inte bryter den trenden. Både konsumtionen av varor och avfallsmängderna ökar från år till år. All produktion och transport av varor bidrar till utsläpp av växthusgaser förutom annan miljöpåverkan, säger Jeanette Schlaucher.

En av Kristianstads lärarstudenter, My Bejmar, vill förändra genom att öka kunskapen hos uppväxande generationer.

– Det kände jag när jag pluggade miljövetenskap i Lund, att man blir väldigt deprimerad över hur illa det är ställt idag. Vad kan vi göra åt det? Jo, att vi vänder oss till barnen och ungdomarna som är framtiden och informerar. Vi ska göra det roligt att tycka att naturen är härlig, underbar och värd att bevara, säger My Bejmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".