I Helsingborg steg vattnet längst strandgatan.
I Helsingborg steg vattnet längst strandgatan. Foto: Sveriges Radio
Skåne

Lugn natt för räddningstjänsten trots storm

"Vattnet har nått upp över bildörrarna"
2:42 min

För räddningstjänsten nordväst har det varit en relativt lugn natt. Ingen person ska ha kommit till skada men ett flertal träd har blåst ned över vägarna. Runt 1000 hushåll i Skåne är utan el. Men i Helsingborg på strandpromenaden har vattnet stigit.

– Det har varit väldigt lugnt, inga händelser utöver det normala. Vi har haft en del telefonsamtal där folk rapporterat om lösa saker. Vi har inte heller haft några stormrelaterade översvämningar. Det kan vara så att vi får in fler larm nu under morgonen när folk vaknar, säger Jerker Palm Svensson, innre befäl för räddningstjänsten nordväst.

P4 Malmöhus reporter Nina Sköldqvist befann sig under morgonen vid strandvägen i Helsingborg. Där hade vattnet på stigit, på vissa ställen upp till 10 centimeter. Under morgontimmarna var det inte mycket kvar av stranden.

– Fastigheterna här ligger väldigt nära havslinjen och man har haft liknande problem här tidigare. Här har man med hjälp av metallgrindar och sandsäckar försökt förhindra att vattnet tar sig in på tomtarna, säger Nina Sköldqvist.

I Viken steg vattnet under natten 1,5 meter över det normala.

Efter Urd är drygt 1470 hushåll utan el. 

– Vi har jobbat på hela natten. Det har fungerat bra med vår omkoppling av el. Det verkar som om stormen inte slog lika hårt som befarat elnäten, säger Sirpa Franzén, presschef för Eon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".