Sysav-brand på återvinningscentral är över.
Himlen är åter blå över den branddrabbade återvinningscentralen. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges radio
Malmö

Brand under kontroll - varning till allmänheten hävs

Stormen Urd har underlättat för branden
1:31 min

Branden på Sysavs anläggning på Spillepengen i Malmö är under kontroll, enligt räddningstjänsten. Allmänheten uppmanas inte längre att hålla sig inomhus.

Larmet om branden kom in strax innan 10 på förmiddagen. Plast och elektronikskrot hade börjat brinna på Sysavs återvinningscentral i Malmö. Vid klockan 11 sändes det ut ett viktigt meddelande till allmänheten om att hålla sig inomhus på grund av den giftiga brandröken, men det hävdes senare på förmiddagen. 

Det är fritt fram att släppa in luft och röra sig utomhus, eftersom branden är under kontroll.

– Det är Sysav själva som kör med maskiner och täcker över med jordmassor över det som har brunnit. Vi har inte släckt egentligen utan varit här i beredskap som backup, säger Sven Krok, yttre befäl.

Vet ni hur branden uppstod?

– Nej, men oftast är det någon slags självantändning och nu blåser det väldigt mycket här så att sannolikt är det en sådan orsak som lett till att det tänt fyr och sen spridit sig.

Så stormen har bidragit?

– Ja, absolut, det har gått så pass fort beroende på vinden, så därför har det blivit en kraftig brand ganska snabbt, säger Sven Krok.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".