Höns inomhus.
Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio
Helsingborg

200 000 höns har avlivats - nu tas skyddsområdet bort

Jordbruksverket tar nu bort skyddsområdet på tre kilometer runt den värphönsanläggning i Mörarp där fågelinfluensa upptäcktes i november.

Alla djuren - cirka 200 000 - är avlivade och det pågår en sanering av anläggningen i Mörarp utanför Helsingborg. Idag tas skyddsområdet bort, men övervakningsområdet på tio kilometer ligger kvar runt gården, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– Alla som håller fjäderfä ska hålla dem inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. De ska också vara fortsatt vaksamma på sjukdomstecken hos fåglarna och vara mycket noggranna med smittskyddet i sina besättningar, säger Märta North, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

På grund av fågelinfluensan som har spridit sig i Europa och Sverige är skyddsnivån fortfarande förhöjd i hela landet. Alla som har fjäderfä och andra fåglar ska hålla dem inomhus för att skydda dem från fågelinfluensa, skriver Jordbruksverket.

Som P4 Malmöhus rapporterat så är det här första gången som svenska tamfåglar drabbats av fågelinfluensa.

Viruset bedöms inte som farligt för människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".