trädröjare Martin Nilsson, under stormen Urd
Martin Nilsson röjde träd medan stormen Urd drog fram över Skåne. Foto: Malin Thelin/Sveriges radio
Skåne

Ingen nattvila för trädröjare under stormen Urd

"Ska vara medveten om riskerna"
3:22 min

Medan de flesta av oss låg och sov i sina sängar i natt så var trädröjare ute och städade upp efter de hundratals träd som Urd blåst omkull.

Under tisdagseftermiddagen beräknar Trafikverket att omkring 200 träd har fallit över de skånska vägarna natten mellan måndagen och tisdagen i samband med ovädret. Det kan jämföras med runt tusen träd under stormen Gorm för ett drygt år sedan, enligt Torbjörn Axelsson på Trafikverket.

En av dem som var ute i natt och tog undan träd från vägar i sydöstra Skåne var Martin Nilsson, som jobbar på Svevia Österlen.

– Vi har jobbat ungefär sedan klockan två i natt och röjt vägarna som träd har trillat över. På många ställen ligger träden över hela vägen och då får vi såga upp så att det går att köra förbi dem.

Mellan 20 och 25 träd har Martin Nilsson och hans kollega tagit hand om under natten och morgonen i området som sträcker sig ungefär mellan Brösarp, Sjöbo och Ystad.

– Vi var två stycken som körde, vi brukar vara två när det är stormar och sådant.

Martin Nilsson har varit ute och jobbat under oväder vid tidigare tillfällen, både värre och mindre stormar:

– Det är ju inte vanliga arbetsuppgifter så på ett vis är det ju ganska spännande, men absolut ska man vara medveten om riskerna också, det är otroliga krafter i stormen.

Hur resonerar ni när ni sitter i bilen?

- Det är en dialog mellan oss två om vi ska ge oss på trädet eller om man får ringa in en annan entreprenör som kanske har en lastmaskin eller något annat som kan hjälpa till och ta bort det, så det är en avvägning från träd till träd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".