nya ord som tillkommit ordlista
1 av 2
Varje år presenterar Språkrådet en lista med nya svenska ord, 43 stycken den här gången. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges radio
Bob Dylan i Los Angeles 2012.
2 av 2
Ett av de nya orden är Dylanman, en man som beundrar Bob Dylan och anser sig förstå honom särskilt väl. Foto: Chris Pizzello/TT
Malmö

Är du en "Dylanman"?

"Jag tycker det är kul att hålla koll på de nya orden"
4:19 min

Brukar du "blippbetala", eller hänger du kanske mycket på "Det mörka nätet"? Idag presenterades Språkrådets årliga nyordslista.

Oavsett om du känner till orden eller inte så är det nämligen två nyheter som finns med Språkrådets årliga nyordslista som presenterades under tisdagen.

- Nyordslistan är ju ett slags dokument över vår samtid, säger Lena Lind Palicki, språkvetare på Språkrådet.

Många gånger har de nya orden funnits i omlopp redan tidigare, men för att de ska få komma med på listan så krävs det att orden funnits i omlopp ett tag.

– Sen måste orden även ha etablerats i t.ex. media så att det finns belägg för dem, de kan inte bara ha förekommit en gång någonstans, säger Lena Lind Palicki.  

Inne på Hansakompaniet i Malmö jobbar Gurdin, han brukar inte hålla sig uppdaterad på när de nya orden släpps.

– Dylanman? Det har jag aldrig hört talas om, säger han, och det tar ett tag för honom innan han förstår att det handlar om musiken Bob Dylan.

– Nej, någon Dylanman är jag inte.

Ett av de nya orden han däremot känner till är Pokenad, för det har han gått på. En pokenad är en promenad i det populära mobilspelet Pokemon Go.

Inne i en matvarubutik står Nina och plockar bland mejeriprodukterna och jag frågar henne om hon brukar köpa växtmjölk.

– Nej det brukar jag inte, men jag vet vad det är, säger Nina och förklarar att det är mjölk gjord på olika saker från växtriket som t.ex. sojabönor.

Nina brukar tycka att det är kul när de nya orden släpps och håller sig gärna uppdaterad.

– Det är viktigt att hålla språket modernt, säger hon.

Lena Lind Palicki förklarar att långt ifrån alla ord lever kvar länge. Många av orden används bara under en särskild tid, framförallt ord som är förknippade med ett aktuellt fenomen.

– För några år sedan kom ju ordet Juholtare, att man gör ett uttalande som man snabbt får ångra, men det är det ju ingen som använder längre, säger hon.

Om du är nyfiken på några av orden som du hörde i reportaget så finns det en lista över alla ord här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".