Max 16 barn per avdelning

Lunds kommun ska öppna 16 nya barnomsorgsavdelningar och inför samtidigt en övre gräns för antalet barn per avdelning. I går enades kommunstyrelsens arbetsutskott om att föreslå att ingen avdelning ska ha mer än 16 barn. Därmed blir man en av få svenska kommuner som inför en sådan gräns.
Det Lunds kommun gör är att man anammar socialstyrelsens gamla normer, alltså att grupper med lite äldre barn inte ska ha mer än 16 platser, medan småbarnsgrupperna ska ha max 11. I dag finns avdelningar med upp till 23 barn i Lund. För att klara målet behöver man öppna 16 nya avdelningar och anställa ett 40-tal personer. Det hela beräknas kosta runt 15 miljoner och ska i huvudsak finansieras med statliga medel. Dels de så kallade maxtaxepengarna och dels de statliga sysselsättningspengarna. Det är efter påtryckningar från bland andra intresseorganisationen Barnverket som politikerna nu ger vika.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".