Ebba med sin hund Ceasar vid Ribergsborgsstranden
Ebba med sin hund Ceasar vid Ribergsborgsstranden Foto: Joni Ingvarson

Hundsmuggling oroar hundägare

" Det är klart att jag är oroad"
2:52 min

På sex år har 3500 hundar tagits innan de olovligt kunnas smugglas in i Sverige enligt Jordbruksverket.  Men många hundsmugglare blir inte tagna på bar gärning, och det är något som oroar veterinärer såväl som hundägare.

– Jag funderar på om jag kanske skulle ta och vaccinera min lilla vovve för rabies. Det är klart att jag är oroad, men vi försöker att hålla honom på behörigt avstånd från vissa hundar som ser lite otrevliga ut. Det är dock viktigt att han får möjligheten att leka med andra hundar, säger Ebba som är matte till hunden Ceasar.

Själv köpte Ebba Ceasar hos en Kennel i Skåne. Och för henne är det viktigt att hunden kommer ifrån en anläggning för hunduppfödare.

– Det är viktigt att ha koll på vilka arvanlag en hund har. Då kan jag nästan garanterat vara säker på att hunden inte får några problem med höfter eller syn. Det kan du naturligtvis aldrig helt försäkra dig emot, men det känns tryggare.

Känner du någon som skaffat en smuggelhund?

– Nej, det gör jag inte. Men reaktion på att det ändå smugglas in så pass många hundar i Sverige, är ju att jag nog ändå får ta och vaccinera min hund.

Jordbruksverket ska starta en grupp för att försöka att lösa problemet med hundar som smugglas in. Det är Ebba positivt inställd till.

– Det tycker jag är alldeles utmärkt. Många gånger får ju de här hundarna lida väldigt mycket på vägen hit. Så jag ser positivt på det, men frågan är om de kan få bukt på problemet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".