Sadeq al Ghaffari
Sadeq al Ghaffari tror att han kommer vara nervös. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Dags för den stora asylintervjun

"Det är blandad glädje och rädsla"
4:18 min

För över ett år sedan kom Sadeq al Ghaffari till Malmö. Sedan dess har han väntat på att bli kallad till Migrationsverket för att få berätta sin historia om varför han flydde till Sverige. Nu, efter mer 13 månader, kom äntligen brevet.

- Det är blandad glädje och rädsla. Jag vet inte, det är jobbigt att beskriva hur det känns. Men vi får se hur det går.

Sadeq försöker beskriva hur han tänker kring att han nu har ett datum i slutet av januari då han vet att han kommer sätta sig ner mitt emot en handläggare på Migrationsverket och förklara varför han flydde från Irak.

- Jag tycker inte om att vara där, nära Migrationsverket och att sätta mig där som en skyldig person och bli förhörd; det är ganska jobbigt.

Men vad menar du med skyldig person?

- Jag brukar titta på skyldiga personer på tv hur utredare utreder med dem men om man sätter sig på samma sätt där är det ganska jobbigt och jag känner mig lite rädd för det.

Igår började jag tänka på vad jag ska säga. Det är jobbigt men jag ska förbereda mig.

Sadeq säger att han måste försöka komma ihåg exakt vad han sa när han träffade Migrationsverket för den allra första korta intervjun som skedde för över ett år sen när han precis kommit till Malmö efter en lång resa från Irak, över Medelhavet och upp genom Europa. Han säger att han hört att handläggaren kommer ställa samma frågor igen. Då är det viktigt att minnas vad han sa då, säger han. Men hur han ska förbereda sig mentalt för intervjun, är betydligt svårare, tror Sadeq.

- Man kommer bli nervös och spänd men jag ska försöka bli som vanligt, bli lugn och prata om allt som hände mig så får vi se vad som händer.

Sadeq söker asyl i Sverige eftersom han säger att han utsatts för direkta hot i hemlandet på grund av sitt yrke som läkare. Men just nu vill han inte berätta mer kring vad som hände då . Det sparar han till intervjun på Migrationsverket i slutet av januari.

- Jag ska prata i detaljer om detta och hur jag blev hotad och tvungen att fly från Irak och lämna min familj och min sjuka mamma.

Vad tror du om dina chanser att få stanna då?

- Jag har ingen aning. Alltså det sägs att det beror på utredare, om du är en tursam person. Det är många saker som spelar stor roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".