Det var Roland Borgs far som introducerade honom till jobbet. Nu 49 år senare gör han det fortfarande
Det var Roland Borgs far som introducerade honom till jobbet. Nu 49 år senare gör han det fortfarande Foto: Malin Thelin: Sveriges Radio
Ystad

Roland Borg - en verklig veteranblåsare

" Jag började hjälpa min far att blåsa"
3:59 min

Roland Borg har arbetat som Sankta Maria kyrkas tornväktare i Ystad i 49 år. Och det var hans far som först introducerade honom till arbetet.

– Jag började hjälpa min far att blåsa, och blev anställd 1971.

Arbetsplatsen är högst upp i tornet, med utsikt över staden i varje väderstreck, genom små fönster. Klockan kvart över nio på kvällen, och 108 trappsteg upp, ska Roland Borg vara redo att blåsa - en gång i kvarten, fram till klockan ett på natten. Fem kvällar i veckan jobbar han, övriga kvällar tar en kollega.

Men hur går det till när du blåser egentligen?

- Då blåser du i varje vädersträck. Du börjar alltid i norr, söder, öster och väster. 

Det finns ett schema för olika klockslag, och hur många gånger det ska blåsas vid det klockslaget.

- Vid helslag blåser du exempelvis fyra gånger, och totalt 140 timmar per person och dygn.

Roland Borg är tredje generationen tornväktare. Den långa luren i koppar har hans pappa gjort, berättar han.

Att tornväktaren i S:ta Maria kyrkas torn förkunnar att allt är lugnt i staden är en flera hundra år gammal tradition i Ystad. Tornväktaren skulle förr varna staden om det exempelvis började brinna och även idag håller han ett vakande öga över staden.

– Är det något som händer ringer jag till brandkåren, säger Roland Borg.

Roland Borg har även ett litet vilorum som han kan spendera tid i mellan blåsningarna. Rummet är litet men mysigt, med en ljusslinga, en fåtölj, en liten tv och en del bilder på Elvis. Han berättar att han läser mycket, och visst händer det att han tänker på tiden emellanåt när han uppehåller sig där. Uppe i tornet kommer man ifrån stress, det är en bra plats att tänka på, säger han.

– Efter 49 år tänker du ju en del på saker som hänt, och alla de tusentals människor jag har träffat häruppe. Det håller livsgnistan uppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".