Informationsblad om praktik. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Sverige

Praktik för asylsökande stoppas

"Det kommer att fungera alldeles utmärkt"
2:05 min

Från årsskiftet försvinner de praktikplatser för asylsökande som Migrationsverket skött. Praktiken ska ge asylsökande bättre kunskaper om och kontakter med arbetsmarknaden och arbetsgivare. Över 13 000 har varit i praktik bara i år .

När det gäller praktikplatser är det nu dags att satsa på den växande skara som fått och kommer att få uppehållstillstånd, menar statssekreteraren vid arbetsmarknadsdepartementet, Anders Kessling.

– När Migrationsverkets handläggningstider minskar så får fler personer uppehållstånd och då behöver vi fler praktikplatser för dem som har uppehållstånd, säger Kessling.

Drygt 13 300 asylsökande, som ju inte har uppehållstillstånd, har utnyttjat dessa obetalda praktikplatser i år. Nu slopas denna praktik helt, trots att Anders Kessling säger att den på flera sätt varit värdefull.

– Absolut. Men när handläggningstiderna minskar då är det framför allt språkinsatser, andra insatser som civilsamhället gör som just asylsökande ska ha, menar Kessling.

Dessa praktikplatser har fått kritik för att asylsökande använts som gratis arbetskraft. Den kritiken har spelat roll för beslutet att slopa praktiken.

– Det var en aspekt som man kan väga in. Men framför allt så vill vi väga om och satsa praktikplatserna på de många nyanlända som nu ska få en fot in på arbetsmarknaden.

I stället för praktik blir det kurser, information och samordning för åtgärder riktade till asylsökande. Länsstyrelserna och Folkbildningsrådet har fått extrapengar till detta.

Men med kortare handläggningstider bör man prioritera dem som fått uppehållstillstånd, enligt Anders Kessling. Trots att dagens handläggningstider är betydligt längre än de 4-5 månader som han nämner som mål, är han övertygad om att detta kommer att fungera.

– Vi tror att det här kommer att fungera alldeles utmärkt.

Regeringen är sent ute med tanke på att många av dessa förändringar ska starta redan nu vid årsskiftet. Gabriella Strååt vid länsstyrelsen i Värmland är nationell samordnare för länsstyrelsernas arbete med denna fråga. Hon är inte oroad, men förstår kritiken att regeringen kommit sent med sina beslut.

– Det kan man tycka. Men samtidigt är detta verksamhet som vi redan har pågått i flera år för asylsökande. Det som tillförs nästa år är mer samordning och framför allt mer medel till civilsamhället, säger Gabriella Strååt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".