Gatubild med domkyrkan från Lunds centrum. Foto: Emil Langvad/TT.
Foto: Emil Langvad/TT.
Lund

Domkyrkans klockor ringde oplanerat

Lunds stift: "Det har faktiskt aldrig hänt förr"
3:18 min

Inatt ringde plötsligt domkyrkans klockor i Lund under en halvtimme och många lundabor hörde av sig till polisen i samband med detta. Orsaken kan vara något fel i datorprogrammet som styr klockorna, säger Sofia Petersen, kommunikatör på Lunds stift.

– Det här har faktiskt aldrig hänt förut, säger Sofia Petersen.

Domkyrkans klockor styrs av ett speciellt datorprogram som bestämmer hur länge och vilka klockor som ska ringa. Än så länge vet man inte vad som har gått fel under natten.

– Vi får göra en teknisk genomgång och felsökning och se om det kan vara fel i programvaran eller om det kan vara en programmering som legat kvar sen nyårsnatten, vilket kanske ligger nära till hands. Även om det skulle varit så, skulle ju klockorna ha slutat ringa - och det gjorde dom ju inte, säger hon. 

Sofie Petersen har förståelse för lundabor som kan ha blivit lite oroliga av ringandet.

– Att kyrkklockor ringer kan ju betyda att det har hänt en stor olycka eller någon form av kris. Så jag förstår om folk har blivit lite skrämda eller upprörda. Vi vill så klart be om ursäkt till alla som blivit störda, Sofia Petersen,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".