Linn Ljunggren från Ystad om sina nyårslöften
Linn Ljunggren. Foto: Bildcollage av Mette Mjöberg / Erik Mårtensson TT
Ystad

Linn kopplade ned som nyårslöfte

"Åh nej jag är inte uppkopplad till världen längre"
3:18 min

Linn Ljunggren höll på att drunkna i flödet av åsikter, inlägg och uppdateringar på sociala medier. Hon beslöt sig för att sluta använda ett socialt medium. Ett år senare har det blivit vardag att leva utan det - som innan tog stor del av hennes vakna tid.

Det första hon gjorde på morgonen var att kolla flödet och uppdateringar på sociala medier, för att sedan kolla igen vid varje ledig stund. Det var också det sista hon gjorde på kvällen innan hon somnade.

– Jag slentriankollade hela tiden och det stressad mig. Meningen var att jag skulle använda det för att hålla kontakt med kompisar och föreningar som jag var aktiv i, men det försvann i det konstanta flödet av uppdateringar, säger hon.

Linn Ljunggren började med att ta bort appen hon använde och höll istället kontakt med vänner genom sms-grupper. Hon satsad även på att faktiskt träffa människor mer. Hon fortsatte använda vissa sociala medier, men enbart sådana som handlade mer om bilder.

– Det var ju lite läskigt i början och jag var rädd för att bli isolerad och bortglömd. Men om man har en mobil så går man ju fortfarande att nå.

Om man väljer att ha ett nyårslöfte är det relevant att fråga sig själv varför man vill göra det och vad man är bredd att offra, menar livscoachen Philip Diab.

– Nyårslöftet behöver betyda något för dig. Det är också en skillnad på ett faktiskt löfte till sig själv och på tankar om att man ska göra något för att man känner att man inte duger, säger Philip Diab.

För att hålla sitt nyårslöfte kan det vara en idé att planera, men det är inget måste.

– Människor är olika. Vissa går igång på mål och andra går snarare igång på en ny riktning. Om man har ett specifikt mål att nå så kan planering vara bra. Men vissa nyårslöften handlar snarare om att helt enkelt ta ett beslut där och då. Ett tips är att aldrig förhandla gällande sina nyårslöften, att förhandla är fienden, säger Philip Diab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".