Skräp och sopor utslängt på asfalt
1 av 3
Nedskräpningen ökar på nytt efter vikande trend. Foto: Tommy Alexandersson
Mobiltelefon med Håll Sverige Rent-appen.
2 av 3
Skräprapporteringsappen har bara anammats av en skånsk kommun - Bromölla. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Anders Wanstadius
3 av 3
Anders Wanstadius. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Sverige

Städad trend har vänt

Håll Sverige Rent: Förra året kom ett trendbrott
2:33 min

Nedskräpningen i Sverige ökar, enligt siffror från stiftelsen Håll Sverige Rent. Sedan 2010 har nedskräpningen minskat för varje år, men 2015 vände det.

– Lägst siffra för riksgenomsnittet hade vi 2014, med 4,5 skräp per tio kvadratmeter, det är så vi mäter nedskräpning, förklarar Johanna Ragnartz som är vd för Håll Sverige Rent. 2015 fick vi ett trendbrott och siffran steg till 5,3. Så nu inväntar vi med spänning siffrorna för 2016.

Bekräftas av skräpplockare

Städa Sverige, som är idrottens miljöorganisation, bekräftar bilden. Varje år städar idrottsföreningar platser runt om i landet, ofta samma plats år från år. När projektledaren Anton Hedlund tar fram siffror från Skånes östkust visar de att antalet säckar skräp per strand tycks öka. Det gäller inte minst 2016.

De dystra siffrorna till trots, så är det bara en enda kommun i Skåne som använder sig av stiftelsen Håll Sverige Rents mobilapp, nämligen Bromölla kommun. 

Svag intresse för skräpapp

Med hjälp av appen kan allmänheten rapportera in skräp man stöter på genom att ta en bild. Bilden går sedan vidare till en databas där skräpet registreras med hjälp av koordinaterna för platsen det sänds ifrån och kommunen kan sedan städa bort skräpet.

– Det kan hända att många kommuner har sina egna appar för inrapportering av allt möjligt, från hål i gatan till trasig cykelvägsbelysning och skräp, då kanske man inte bryr sig om att skaffa en app till, funderar Johanna Ragnartz.

I Bromölla har man också sin egen felrapporteringsapp, som kallas Infrakontroll. Men Anders Wanstadius som är verksamhetschef för Tillväxt och utveckling i kommunen tycker ändå att det är positivt att använda Håll Sverige rent-appen.

– Är man medlem i Håll Sverige Rent, så är den gratis att använda för kommunen. Infrakontroll är ju en lokal app för medborgarna i vår kommun, men Håll Sverige Rent-appen är nationell, så den kan vem som helst använda.

Det innebär att till exempel turister eller folk på genomresa också kan rapportera in skräp och så hamnar det automatiskt i systemet hos rätt kommun.

– Vi tycker att appen är ett bra komplement till Infrakontroll, säger Anders Wanstadius.

Märks längs vägarna

I Bromöllas natur tycker han inte att det är särskilt skräpigt, men däremot har kommunen bekymmer runt sina återvinningsstationer, där inte bara enskilda medborgare, utan även näringsidkare systematiskt dumpar skräp i anslutning till de returbehållare som finns där.

Att nedskräpningen ökar, märks tydligt längs de skånska vägarna, enligt Tomas Nilsson, som är platschef på Skanska, den entreprenör som sköter renhållningen åt Trafikverket.

– Jag körde själv längs väg 23 härom dagen, där låg mycket sopor kring parkeringsplatserna.

Det brukar bli extra mycket kring jul och när stugsäsongen börjar och slutar. Men det ökar hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".