En hemlös man sitter med händerna på bordet.
Foto: Jens L´Estrade/TT
Malmö

Hemlösheten ökar mest i Malmö

2:18 min

Malmö är den storstad där hemlösheten ökar mest. Det visar Ekots jämförelse av de senaste kartläggningarna i Stockholm och Göteborg. I Malmö är ökningen störst bland nyanlända.

Redan i Socialstyrelsens kartläggning från 2011 framgick det att Malmö har störst problem med hemlöshet av de tre storstäderna. I dag är det framförallt nyanlända som fått uppehållstillstånd och sedan inte kunnat skaffa eget boende i Malmö.

Den stora ökningen är inte minst bland barnfamiljer som inte har någon form av allvarlig social problematik. Man kan säga att hemlösheten har ändrat karaktär väldigt mycket de sista fem, sex åren, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare i Malmö stad som kartlagt hemlösheten.

Antalet hemlösa ökade med 30 procent under 2016 jämfört med året innan, enligt kommunens senaste kartläggning. Det handlar om 1 740 vuxna och nästan 900 barn utan egen bostad i Malmö.

I Göteborg, där är definitionen av hemlöshet bredare och omfattar fler än i Malmö, där har den ökat med tre procent under samma period, enligt kommunens kartläggning. Även om mätmetoderna skiljer sig något är ökningen betydligt större i Malmö, både procentuellt och i antal personer. I Stockholm är trenden den motsatta med minskat antal hemlösa.

Majoriteten får i den akuta fasen hjälp med något slags akutboende som härbärge eller hotellboende. Sedan finns möjlighet att flytta till någon av socialtjänstens lägenheter. De flesta av Malmös hemlösa lever på socialbidrag eller etableringsersättning.

I 2016-års kartläggning har för första gången majoriteten utländskt medborgarskap, många har varit i Sverige i bara några år.

Malmö utmärker sig också eftersom antalet i eget boende, EBO, under asylprocessen, är betydligt fler än i de andra två storstäderna i relation till befolkningen. De bor ofta trångt med familj eller vänner och riskerar hamna i hemlöshet när deras anhöriga kommer hit och det blir för trångt. Det är i denna grupp, bland de nyanlända, som hemlösheten ökar mest, konstaterar Lars G Larsson.

– Vi har en befolkningsökning som i väldigt stor utsträckning består av personer med kort tid i Sverige och som har en svag position på bostadsmarknaden, de är det man kallar debutanter på bostadsmarknaden, säger han.

En av många i EBO i Malmö är 20-åriga Enos Karazan från Syrien. Hon sökte asyl i Sverige för fem månader sedan och bor i dag med sin mamma, syskon och pappa som kom till Sverige först och haft uppehållstillstånd i snart tre år.

Ingen i familjen har fått jobb än och de bor i en tvåa i Rosengård som tillhör socialtjänsten.

– Vi har länge försökt hitta en lägenhet men inte fått någon. Hon hoppas att familjen ska få hjälp att flytta till ett större boende eftersom det är trångt i deras lägenhet, säger Enos Karazan.

Kartläggningar i Stockholm och Göteborg:

I Stockholm är 2420 personer hemlösa, en minskning med 231 personer jämfört med förra undersökningen 2014. Antalet barn har inte räknats men knappt 500 av de hemlösa vuxna är föräldrar, enligt kommunens senaste kartläggning.

Personer som vistas i staden men är aktuella hos socialtjänsten i annan kommun räknas inte med.

I Göteborg är 3 926 vuxna och 1 693 barn hemlösa, vilket är en ökning med 250 personer jämfört med 2015, visar kommunens senaste kartläggning.

Definitionen av hemlöshet är bredare i Göteborg än i de andra två storstäderna. Till exempel ingår de som bor i långsiktiga boendelösningar som kommunen ordnat (träningslägenhet, referenslägenhet eller motsvarande eller kommunalt kontrakt) på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista