Linda Ingheden fick stroke som ung
Tio år har gått sedan Linda Ingheden drabbades av stroke. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne

Hon fick stroke som 33-åring

5:33 min

Linda Ingheden hade fullt upp med familjen och sitt nya jobb. En kväll för tio år sedan föll hon ihop och drabbades av stroke som 33-åring.

Linda Ingheden berättar att läkarna tror att stroken orsakades på grund av en medfödd försvagning. Linda tror att hennes diabetes, rökningen och stress också påverkat.

– Jag ville visa vad jag gick för när jag hade bytt jobb.

Linda säger att hon mår bra idag, men har afasi, språkliga svårigheter som inte är ovanligt efter en stroke.

– Orden finns där någonstans, men jag kan inte få ut dem. Men jag har lärt mig vissa saker så jag kan få fram dem. Jag får tänka två gånger och säga orden i huvudet innan jag kan säga dem muntligt, förklarar Linda.

Stroken har lett till att Lindas make istället fått sköta det mesta pratet i familjen.

– Det var värre när barnen var små och till exempel ville ha tröst, säger hon.

Den har också lett till en informationsbroschyr om stroke som familjen tagit fram tillsammans, som heter "Min mamma fick stroke".

– Jag bad om någonting som jag kunde läsa för barnen på sjukhuset, men det fanns inget, berättar maken Fredrik, som blev erbjuden att göra en sådan broschyr.

Strokeförbundet hörde av sig och tyckte det var fantastiskt med information om sjukdomen som vänder sig till barn, berättar han.

– Det är inte bara det att det är yngre föräldrar som drabbas utan det är någons farmor eller farfar kanske, det är fortfarande många barn som inte vet vad det handlar om, så de var extremt glada när vi skickade in den, säger Fredrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista