Konstverk på vernissage på produktdesignprogrammet på Malmö högskola
1 av 3
Ett av konstverken av kartong på vernissagen. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Konstverk på vernissage på produktdesignprogrammet på Malmö högskola
2 av 3
Flera skapelser på väggen på vernissagen. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Konstverk på vernissage på produktdesignprogrammet på Malmö högskola
3 av 3
Hörlurar eller öronskydd? Även de av kartong. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Malmö

De uttrycker sig genom kartong

Produktdesignstudent: "Jag har gjort en syrereserv att ha runt halsen"
2:00 min

Sveriges framtida produktdesigner på Malmö högskola har vernissage för sin utställning Formspråk. Allt är gjort av kartong och kan bäras på kroppen.

Kartong är både ett billigt och ett tacksamt material att arbeta i då det är fullt av möjligheter och går att hantera nästan varsomhelst, står det i sociala medier om utställningen som är på Form Design center i Malmö.

Det är förstaårsstudenter på produktdesignprogrammet på Malmö högskola som ska hitta ett sätt att "hitta sitt eget formspråk".

– Jag har gjort ett halsband. Det är en lång process, det ena kommer ur det andra. Jag har försökt få ut mitt formspråk givetvis, säger Erika Axelsson om hur hon tänkt kring sitt verk.

Syftet med det här är att studenterna ska hitta sin egen designstil. Uppgiften beskrivs som att de här föremålen ska spegla studentens eget formspråk. Därför måste de "undersöka, experimentera och få förståelse för sådant som är svårt att sätta ord på".

– Det har gått väldigt bra, det har varit frustrerande ibland, men det har varit jättekul. Det största problemet har varit att skilja mellan vad man tycker är snyggt, fint och vill ha i sitt hem mot vad man faktiskt kommer att designa och formge, säger Linda Claesson.

Så det är inte samma sak?

– Absolut inte. Det kan vara så, men det är det oftast inte, det tror jag de flesta har märkt, säger Claesson som själv gjort en syrereserv som man kan ha runt halsen.

– Jag har en pessimistisk framtidssyn, lägger hon till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".