Manne Gerell, doktorand i kriminologi på Malmö högskola.
Manne Gerell, doktorand i kriminologi på Malmö högskola. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Nationell trygghetsundersökning

Skåningar bland de mest otrygga i landet

Doktorand i kriminologi Manne Gerell: "Skåne brukar ligga sämre till"
4:04 min

Skåne är ett av länen där störst andel uppger att de utsatts för brott. Även otryggheten är utbredd i Skåne, det visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet. Så har det varit en längre tid, enligt kriminolog.

I Skåne finns bland de högsta andelen människor i landet som känner sig otrygga i sin vardag - det kan handla om att låta bli att gå ut på kvällen, vara orolig för att en närstående ska råka ut för något eller att vara orolig för att man ska bli misshandlad, enligt färska siffror från Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

Manne Gerell, doktorand i kriminologi på Malmö högskola, varnar för en viss osäkerhet när man tittar från år till år i den här sortens mätningar. Men sett över tid är Skånes placering egentligen inget nytt.

– Skåne brukar ligga lite sämre än landet som helhet både när det gäller egendomsbrott och personbrott som misshandel, också när det gäller upplevd otrygghet. Så är det fortfarande i år, både i landet som helhet och i Skåne har otryggheten ökat. Vi ligger fortfarande högre än i Sverige och ökningen är ungefär likadan i Skåne som i resten av landet, säger Manne Gerell.

Enligt undersökningen är Stockholm och Skåne de län som har högst andel personer som uppger att de utsatts för brott. Det ena hör ihop med det andra, men det är inte den enda anledningen till att så många är otrygga enligt Gerell.

– Man också tänka sig att det har att göra delvis med att vi har väldigt mycket skjutningar och liknande, sprängämnen och granater. Det har varit mer av det i Skåne än i resten av landet och det kan förmodligen driva otryggheten lite extra. Man läser om det i tidningen och kan känna att det är läskigt, farligt, otryggt.

Stadsdelen Fosie har varit drabbad av flera skjutningar de senaste åren. Men flera av de personer P4 Malmöhus pratar med säger ändå att de känner sig trygga.

Marigona Fana har ett ettåring och säger att hon är mer orolig inför framtiden.

– Man vet inte vad som kommer senare. Jag hoppas verkligen inte att det blir värre än vad det är just nu. Jag har en lillebror som är 15-16 och min mamma är ständigt orolig över honom.

En annan kvinna som är på besök i Malmö tycker att staden känns farligare.

Monica Nymark som bor på Augustenborg har själv inte blivit utsatt för något brott. Hon undviker ändå att gå ut när det blir mörkt.

– Så fort det blir mörkt vill man helst vara hemma och låsa in sig. Det verkar bli värre och värre här i Sverige, säger hon.

Kent Anderberg som är ute med hunden har en helt annan uppfattning.

– Jag har inte haft några problem, jag har bott här i 30 år. Jag kan inte säga att det är otryggt, säger han.

Att den upplevda otryggheten skiljer sig även i ett utsatt område är inget konstigt, förklarar kriminologen Manne Gerell.

– I de utsatta områdena är fler otrygga, men fortfarande är det så att en majoritet även i de områdena brukar känna sig trygga.

På torsdagseftermiddagen skickade polisen ut ett pressmeddelande om sina egna trygghetsundersökningar som enligt polisen visar en annan bild.

Otryggheten i bostadsområdena har ökat men andelen människor som utsatts för någon form av mängdbrott är den lägsta på 18 år, enligt de preliminära resultaten som kommer presenteras i februari.

Att utsattheten för brott har ökat i region Syd, där Skåne ingår, kan alltså inte bekräftas av polisens trygghetsmätning, skriver polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".