Reklam för Nationaldemokraterna i Sjöbo

På Sjöbo marknad står Nationaldemokraterna och säljer vit maktmusik och nationalistiskt litteratur. 

− De har kommit hit som vanliga knallar, som vem som helst som söker tillstånd. När jag då ger dem platser, det gäller alla, så får de en liten extra lapp där det står vad som är tillåtet och inte tillåtet, säger marknadsansvariga Margareta Olsson.

Nationaldemokraterna säljer bland annat tröjor med texten ”homofob” och delar ut flygblad om att våldtäkter på unga svenskor utförs av män från vissa utpekade regioner i världen.

De gör dessutom reklam för sig i marknadens högtalarsystem som partiet som värnar om svenskarna. Men varken polisen eller marknadsledningen gör något.

− Det är utrop som alla andra utrop, och det är ju också tillåtet. Det är helt lagligt att de är här så jag kan inte göra någonting. Om de går över sina befogenheter eller om det händer något då måste jag ta tag i det, säger Margareta Olsson.

Sjöbo har sedan gammalt brottats med ryktet om att vara en främlingsfientlig kommun, men Margareta Olsson tror inte att Nationaldemokraternas försäljning på marknaden kommer att spä på den uppfattningen.

− De finns ju överallt i hela samhället. Men jag tror att bara man vet vad som gäller för dem och man pratar med dem – så är det ju, det är inte jag som sätter lagarna.

Stefan Lundgren som är Kommunalråd i Sjöbo säger att han önskar att han hade vetat i förväg vad som skulle säljas i ståndet, men att det nu är för sent att göra något:

− Ja nu är det ju försent för nu är det redan igång.

Han menar att detta inte är en politisk fråga och tycker att det är marknadsledningens ansvar att fatta beslut.

En försäljare i ett stånd strax intill Nationaldemokraternas tycker det är obehagligt att rasistiska budskap annonseras ut på marknaden. 

− Det känns inte alls bra och hade jag vetat det hade jag nog inte ställt ut här och försökt sälja, säger försäljaren.

Han tycker att marknadsledningen borde ha stoppat dem och slängt ut dem direkt.