Rättegång mot Banverket inledd

Rättegången mot Banverket och tre före detta chefer som står åtalade för brott mot vattenlagen i samband med tunnelbygget vid Hallandsåsen inleddes i Ängelholm på tisdagen.
Enligt åtalet har Banverket grovt åsidosatt sina skyldigheter och tillåtit vattenuttaget att bli för högt vid tunnelbygget. För tredje gången på mindre än ett år var det på tisdagen återigen dags för det rättsliga efterspelet till tunnelskandalen på Hallandsåsen. Den här gången är det Banverket och tre före detta chefer som står åtalade för brott mot vattenlagen. Åklagare Krister Waern menar att tunnelbygget vid upprepade tillfällen brutit mot den vattendom som bygget haft genom att släppa ut långt större mängder vatten än tillåtet. - Den är ju klar och entydig och den anger hur mycket vatten som får ledas bort och det är klart och tydligt av Banverkets egna mätningar att man har lett bort för mycket vatten. Banverket hävdade senare att man inte behövde tillstånd. - Man har i förväg ansett att man behövde tillstånd. Man har redovisat i en rapport till regeringen att det fodras tillstånd. Att man anser nu att man inte behöver tillstånd det är ju för att klara sig ut ur den här processen utan ansvar, säger Krister Waern. Om domstolen anser att det inte behövs tillstånd så menar han att det kommer det att få konsekvenser. - Då kommer man ju om man får tillstånd enligt plan- och bygglag och så vidare att kunna borra hur man vill och släppa ut vatten hit och dit, säger Krister Waern. Även miljöchefen i Båstads kommun, Bo Went, var kritisk till Banverkets hållning under den första rättegångsdagen. - Jag tycker att man har en del absurda, teoretiska resonemang kring vad som var tillståndspliktigt eller inte. Man säger att det är inte bortledningen av vattnet som har orsakat problemen kring grundvattensänkningen och sinade brunnar utan det är tunnelbygget, och tunnelbygget är då inte ett vattenrättsligt ärende, säger Bo Went. Åklagaren yrkade i sitt åtal att Banverket skall betala en företagsbot på 3 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".