Sundare läkemedelsanvändning sparar miljarder

Om bara skåningarna åt rätt medicin skulle sjukvården kunna spara miljarder. Dessutom skulle många patienter få en bättre hälsa.
Det är budskapet i en stor informationskampanj som Region Skånes Läkemedelsråd drar igång nu i helgen. - Det är ju framför allt äldre personer som ju är förbrukare av stora mängder läkemedel och de kan många gånger ha läkemedel som både är olämpliga och som tar ut varandra och som tas upp fel i kroppen. Här har vi en stor grupp patienter som behöver ses över och där man behöver hjälpa till för att räta upp detta, säger Ola Ohlsson som är ordförande i Läkemedelsrådet. I kampanjen som består av annonser, böcker och broschyrer försöker man förmå patienter att välja likvärdiga men billigare läkemedel. Man försöker också få människor ta de läkemedel som de har blivit ordinerade eftersom det skrivs ut stora mängder medicin som hämtas ut men som aldrig används. Enligt Läkemedelsrådets ordförande Ola Ohlsson satsar industrin varje år en halv miljard för att marknadsföra nya läkemedel i Skåne. Region Skånes Läkemedelsråd satsar nu tio miljoner kronor på kampanjen och det är pengar som lätt kan sparas in. - Den kostnaden som kan sparas in motsvarar i stort sett kostnaden för att driva sjukhusen i Ängelholm, Helsingborg, Kristianstad, plus lite till, så det är gigantiska summor vi pratar om när det gäller felanvändning av läkemedel och dess följder, säger Ola Ohlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".