Malmö

Värnhemsskolan lyfter fram kärleken

4:37 min

Den här veckan har Värnhemsskolan i Malmö kärlekstema. Kärleken är fri är ett initiativ som turnerar runt om i skolorna i Sverige i syfte att informera om ungdomars rättigheter och förebygga hedersrelaterat våld.

I bakgrunden finns storbråket i höstas då två grupper bråkade och flera elever stängdes av. Men idag är det alltså kärlekstema på skolan.               

– Det är väldigt bra att prata om att det finns olika sorts kärlek. Ibland är det svårt att förstå att andra har det annorlunda, så det är bra att prata om det, säger Elin Almén Hansen.

Idag har de fått se film och diskuterat kring den.

– Det var mycket diskussion om förbjuden kärlek, att familjen inte godkänner. Den ena parten var rädd, den andra ville berätta, säger Martina Kristiansson.

De håller med om att skolan har fått negativ medial uppmärksamhet den senaste tiden och ger förslag på vilka positiva saker som de vill lyfta fram med skolan.

– Man pratar för litet om att skolan är multikulturell och att vi lär oss av varandra. Jag och Elin är svenskar, Hanim är från Irak men har växt upp i Danmark. Och vi lär av varandra. Ignoransen bryts ned när man träffas, säger Martina.

Idag är det bättre stämning på skolan tycker de. Säkerhetsrutinerna har skärpts och det har pratats mycket i klasserna.

– Det påverkar inte mig personligen så mycket. Men man bli lite nedstämd när man hör eller läser om hur skola skildras negativt. Jag trivs bra här, säger Hanin Al-Khafaf.

– Alla är ju inte inblandade i bråken och känne inte igen sig, säger försteläraren Anna Windeleff- Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista