Robin Ekelund
Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Mods – en nygammal trend

Forskare: "Idag en lite och ganska obskyr scen"
12 min

Robin Ekelund, forskare och doktorand på Malmö högskola har följt modskulturen från 1950-talet och in i våra dagar,

Robin Ekelund har studerat modskulturen under titeln "Retrospektiva modernister: om historiens betydelse för nutida mods". Modskulturen kom till Sverige med popmusiken på sextiotalet, med långt hår som väckte uppmärksamhet när det växte över öronen på killarna.

– Det finns en nutida modsscen som verkar uttrycka en gemenskap med sextiotalet. Jag blev intresserad av detta och började jobba med min avhandling. I slutet av sextiotalet slutade man tala om mods, säger Robin Ekelund.

Men modsintresset har blommat upp flera gånger.

– På åttiotalet blev det i Sverige en revival i samband med filmen Quadrophenia, som lockade en ny generation av ungdomar, och sedan har det gått litet upp och ned.

– På 90-talet kom en ny brittpopvåg med Oasis, Blur och Suede. De banden knyter tillbaka till 60-talet och lever kvar än idag.

Med sin avhandling vill Robin Ekelund peka på att det inte bara handlar om retrokultur, att det även finns ett inslag av modernism. I Sverige knyts banden tillbaka till Storbritannien, inte till Sverige och filmen "Dom kallar oss mods".

– Det är idag en ganska litet och obskyr scen, säger Robin Ekelund.

 

 

 

"Idag en ganska liten och obskyr scen"

Reporter: Jan Wieslander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".