Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda bud för danska invandrare

Danmarks regering gjorde i går upp med Dansk Folkeparti om ett nytt förhållningssätt till asylsökande och flyktingar, vilket innebär rejält skärpta villkor från den 1 juli för den som vill söka uppehållstillstånd i Danmark eller bli dansk medborgare.
Väntetiden för att få permanent uppehållstillstånd höjs från dagens tre till sju år och de statliga bidragen till invandrare blir lägre under de första sju åren i landet. Den som vill bli dansk medborgare måste kunna danska lika bra som en skolelev i nionde klass och bevisa i ett språkprov. En blivande dansk måste också avlägga en lojalitetsed mot det nya hemlandet. Innehållet i överenskommelsen mellan regeringen och dansk folkeparti är betydligt strängare än de förslag som integrationsminister Bertel Haarder tidigare lagt fram. Kravet på att inom tre månader ordna fram bostäder åt flyktingar som fått placering i en kommun avskaffas också; i den nya uppgörelsen är formuleringen i stället "så fort som möjligt". Lägre bidrag, stränga påföljder för asylsökande som begår brott och minskade möjligheter att hämta makar och anhöriga från hemlandet kommer att göra tillvaron betydligt tuffare för dem som söker skydd i Danmark. Och strömmen av asylsökande till Danmark har redan minskat. - Tusentals färre kommer att komma och den danska staten sparar miljarder, säger dansk folkepartis ledare Pia Kjaersgaard. Om effekterna skulle utebli innebär regeringens uppgörelse med dansk folkeparti att avtalet omförhandlas. Oppositionen i Danmark har reagerat med ilska och sorg över regeringens uppgörelse med Pia Kjaersgaard och dansk folkeparti. - Dansk folkeparti har fått precis som det vill, säger socialliberala radikale venstres Elisabeth Arnold. Enligt socialdemokraterna kommer tillvaron numera att bli svårare för alla invandrare i Danmark. Invandrarorganisationen Indsams ordförande Mohammed Gelle varnar för att Danmark nu kommer att få en permanent främlingsfientlig debatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".