Det råder personalbrist på större delen av Sveriges onkologikliniker. Så även i Skåne.
Det råder personalbrist på större delen av Sveriges onkologikliniker. Så även i Skåne.

Personalbrist inom cancervården får konsekvenser

" Det är märkbart"
1:45 min

Det råder akut personalbrist inom cancervården vilket får konsekvenser för patienterna, enligt en ny granskning som Cancerfonden låtit göra.

På 17 av landets 18 onkologikliniker är underbemanningen ett faktum, och totalt saknas personal till 440 heltidstjänster. Det innebär att var femte tjänst är obesatt, enligt granskningen.

Det bidrar till att exempelvis behandlingar av cancersjuka patienter får skjutas upp. I Skåne har Skånes universitetssjukhus svarat att de ser en ökad brist på bland annat specialistläkare och sjuksköterkor.

– Det är ett akut läge när det gäller bemanningen på de här klinikerna. I dag är Sammanlagt är var femte tjänst obesatt. Och det är märkbart, säger Ulrika Sundholm som är sakkunnig på cancerfonden.

På vilket sätt?

– Det du kan se är att det här får konsekvenser för patienterna. Verksamheterna i den här undersökningen vittnar exempelvis om att de blivit tvungna att stänga ner avdelningar, dra in vårdplatser och skjuta upp behandlingar säger Ulrika Sundholm och fortsätter:

– Det får ju också konsekvenser för vårdpersonalen som får lappa och laga så gott det går.

 Skåne sticker tillsammans med Stockholm ut när det gäller bristen på just specialistläkare berättar Ulrika Sundholm. Undersökningen visar annars att det främst råder brist på specialistsjuksköterskor i landet.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".