Andrée Michelsson, basketspelare från Malmö som gör succé som proffs på Island. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Andrée Michelsson. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Basket

Andrée ger inte Island korgen

"Känns som om jag ska ta ett år till i Island"
3:11 min

En skada satte stopp för high school-spel i USA. Nu håller Andrée Michelsson från Malmö istället på att slå igenom som basketspelare på ett helt annat ställe - Island.

Han är just tillbaka i Skåne efter sju lyckosamma månader där i laget Snæfell, en klubb från staden Stykkishólmur på västra Island. Och nivån på den isländska basketen är högre än man skulle kunna tro, säger Andrée.

– Det är bra spelare, erfarna och väldigt atletiska spelare. Riktigt kul att få den erfarenheten.

Att flytta till ett annat land som 19-åring är förstås inte heller helt okomplicerat, även om Andrée har en isländsk mamma.

Det var lite tufft faktiskt att lämna familjen och vänner. Tvätta själv, laga mat. Och jättemycket ensam tid. Men man lär sig.

På planen har det gått riktigt bra för Andrée Michelsson. Självförtroendet har ökat, han känner sig starkare - och han är attraktiv för fler klubbar.

– Det är några lag i ligan som hört av sig, och så ett lag i italienska andraligan. Men det känns som om jag ska ta ett år till i Island.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".