Programchefen Daniel Lundquist och festivalchefen Julia Jarl ser fram mot 34:e upplagan av BUFF i Malmö. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Programchefen Daniel Lundquist och festivalchefen Julia Jarl. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Julia Jarl, festivalchef, Torun Spånberg Slettan, festivalproducent, och Daniel Lundquist, programchef för BUFF. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Julia Jarl, festivalchef, Torun Spånberg Slettan, festivalproducent, och Daniel Lundquist, programchef för BUFF. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Malmö

Premiär för nytt filmpris i Malmö

"En festival är ju som en stor fest"
2:59 min

På måndag drar barnfilmfestivalen BUFF igång för trettiofjärde gången på biosalonger över hela Malmö. Och man gör det med ett nytt pris.

I en hotellobby i Malmö förbereder sig Buff Filmfestival för fullt för sin trettiofjärde upplaga nu på måndag. Med omkring 100 filmer och många sålda biljetter tror festivalchefen, Julia Jarl, att årets festival kommer att bli en av de största hittills. Och hon beskriver festivalens upplägg som öppet för alla.

– Vi samlar filmer från hela världen som vi tycker är bra och som berättas ur ett ungt perspektiv. Som vi visar för egentligen alla människor minsta till hur gammal man än nu vill vara, bara man gillar film som är bra.

Nytt för årets upplaga är festivalens egna pris till unga nordiska skådespelare, Nordic Star Price. Där ska tre unga skådespelare belönas för sina insatser i filmer i syftet att lyfta och att fokusera på det unga perspektivet, något Julia Jarl tycker är viktigt av många orsaker.

– För att inspireras och för att se att det finns någon som speglar vad jag tänker och känner och att det inte bara är regissörer och manusförfattare som står bakom kameran utan de också är dessa unga talanger som sticker ut lite extra och som gör filmerna så väldigt väldigt bra.

Det nya priset går i linje med BUFF:s syfte att främja ungas inflytande i samhället, där man genom film vill få sin publik att prata om jobbiga ämnen. Julia Jarl berättar att filmerna, förutom att skildra en annan målgrupp, har mer långtgående effekter.

– Vi tycker också att de tär ett bra sätt att få igång diskussioner om tunga ämnen eller aktuella ämnen som bör diskuteras. Och att det är enklare för många att utgå ifrån ett tema i en film eller karaktärer i en film istället för att utgå från sig själv som person. Det får vi feedback på rätt ofta.

Festivalen finanseras bland annat genom årliga stöd från Malmö Stad och Region Skåne.

Ansökningstiden för nästa år gick ut den här veckan, och att det kan ibland vara stressigt att hinna med allt, säger Julia Jarl. Likväl trivs hon bra i rollen att samla unga kring filmer från hela världen och tycker att det är viktiga frågor BUFF arbetar med.

– En festival är ju som en stor fest, och att planera en fest är ju både väldigt stressande men också väldigt väldigt roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".