Att vara ofrivilligt barnlös

Vi har tidigare rapporterat om att många i Skåne inte har ordentlig kunskap om hur åldern påverkar möjligheten att kunna få barn.

I enkäten så framkom det bland annat att det finns en övertro på assisterad befruktning efter 40 års åldern.

Att inte kunna få barn och vara i den situationen att man inte längre försöker utan mer accepterar faktumet Det blev inga egna barn i mitt liv.

Linda Malm och Helena Haraldsdotter gästade oss för att prata om ofrivillig barnlöshet.

– När jag själv började komma till insikten om att jag inte skulle få barn, så var det en väldigt skrämmande upplevelse.

Hon berättar att hon inte visste hur hon skulle klara av det och att hon började söka på nätet efter andra personer att prata med, hon hittade flera engelska forum för ofrivilligt barnlösa men inga på svenska. Hon kände att hon verkligen fick en fin gemenska på de engelska forumen och var på besök i England flera gånger.

– En känsla började växa fram, jag vill göra något om det här i Sverige, säger hon.

Hon startade upp en Facebook-grupp där folk skulle kunna prata av sig och dela med sig av sina känslor.

En av de som gick med i gruppen är Helena Haraldsson.

– Det är så mycket man vill hinna med, göra olika saker och resa och rätt som det är så är man 35 år, och då går verkligen fertiliteten ner, säger hon.

Hon berättar att hon själv har varit inställd på adoption men att det finns en åldersgräns även där som hon och hennes dåvarande man föll på.

– Vi gör det här mycket för de tjejer som kommer efter oss, att de ska få rätt information, men det är också för att vi ska hitta varandra.

Linda Malm säger att många kvinnor som inte har barn ofta måste försvara sig på nya arbetsplatser och förklara varför man inte har barn. Men hon tror också att det är många som inte vågar fråga eller prata om det för att det är ett känsligt ämne.

– Jag tror inte vi är så vana vid att prata känslor idag, jag tror att det är jätteviktigt om man t.ex. har en nära vän att man vågar ställa frågan, ta svaret och bara lyssna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista