Befasa Scandust ska rensas från gifter

0:47 min

Ett omedelbart produktionsstopp infördes på metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona i december,  efter att man hade hittat väldigt höga halter av cyanid och tungmetaller uppmätts.

Igår lämnades den mark-undersökning och riskbedömning in som företaget Golden Associates utfört åt företaget Befesa Scandust.

Den 276 sidor långa rapporten är Befesa Scandust slutliga rapport av de markundersökningar som utförts av det här konsultföretaget. Man har borrat och tagit prover på Befesa Scandust fabriksområde men också gjort provtagningar på andra håll på Varvsudden. Det är också den här rapporten som bland annat ska ligga till grund för Länsstyrelsens beslut kring framtiden för Befesa.

Rapporten fastslår att de cementfickor där slamvatten förvarats, måste tas bort. Det är från dem som giftigt slamvatten läckt ner i grundvattnet tre meter ner i marken. Undersökningen slår också fast att området är förorenat av metaller, cyanid och andra kemikalier, både från nuvarande företag och tidigare verksamheter. De skriver även att föroreningarna inte utgör någon fara för människor då de återfinns under hårdgjord yta i mark och grundvatten.

Men rapporten har också väckt kritik. Leif Bjelm, professor emeritus vid Lunds tekniska högskola i georesursteknik . Han har tagit del av rapporten för P4 Malmöhus räkning, och han är kritisk på flera punkter.

– De geologiska och de hydrologiska är ofullständigt utredda. Man har inte satt observationsrör till längre ner än sex meter under markytan, då kan man ju bara mäta vad som sker i de översta skiktet.  

Det som är längre ner än sex meter och ner till berggrunden har man inte mätt och därför har man ingen aning om hur värdarna ser ut där, menar Leif Bjelm som tycker att man istället använt sig av överslagsvärden istället för att gå på djupet med hur långt ner det kan finnas cyanid.

Länsstyrelsen vill inte uttala sig innan de har tagit ställning till rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista