Vattenkran
Foto: Christine Olsson/TT

Förorenat vatten har spårats till sjukhusområdet

De bakterier som förorenar dricksvattnet i Lund kommer från området där Skånes universitetssjukhus ligger, skriver kommunalförbundet VA Syd i ett pressmeddelande. Att källan till bakterierna har ringats in ses som en framgång.

Efter att VA Syd har tagit prover, spolat och gått igenom ledningsnätet lyckades man under fredagseftermiddagen snäva in det geografiska området där felkällan finns.

Det avgränsade området ligger inne på Region Skånes sjukhusområde, SUS, i Lund. Eftersom ledningsnätet ligger på Region Skånes mark har nu ett samarbete mellan regionen och VA Syd inletts för att komma till rätta med problemen. 

"Vi är glada att vårt arbete nu går framåt och hoppas att alla lundabor snart ska kunna dricka sitt vatten som vanligt", skriver VA Syd i pressmeddelandet.

Men invånarna i de delar av Lund som är berörda rekommenderas även fortsatt att koka sitt dricksvatten. Vattenprover har visat att dricksvattnet är otjänligt på grund av koliforma bakterier.

Det var den 9 mars som vattenprover vid en rutinkontroll visade på koliforma bakterier, i vattnet i Lunds stad och delar av Eslövs kommun. Därefter har kokningsrekommendationerna dragits tillbaka i samband med att problemet har kunnat avgränsas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".