Åhus

Lokala småpartier från hela landet möts

1:28 min

I helgen har Lokala partiers nätverk vårkongress i skånska Åhus, och då möts ett 40-tal politiker från 18 lokala partier i landet för att byta erfarenheter. Och Båstads Bjärepartiet lyfts fram som en framgångssaga.

Det är Åhuspartiet som arrangerar helgens sammankomst för Lokala Partiers Nätverk (LPN). Åhuspartiet som själva är landets till röstandel minsta parti som är representerade i en fullmäktigeförsamling. Med på föreläsarlistan i helgen är Bo Wendt, som representerar Sveriges tredje största lokala parti; Bjärepartiet i Båstad, som i senaste valet fick 33 procent av rösterna.

- Bjärepartiet är en förebild. De har varit väldigt effektiva och har en kompetent grupp av individer i partiet, konstaterar Åke Hultqvist från Åhuspartiet som arrangerar helgens kongress.

- Vi ska ha ett starkt utbyte av erfarenheter och tips,

Till Åhus vid den skånska ostkusten kommer politiker från flera andra skånska småpartier, som Nya listan i Vellinge, Listan för miljö och omtanke i Örkelljunga och FörNyaLund. Men många reser ännu längre för att ta del av helgens kunskapsutbyte. Det kommer deltagare från Huddingepartiet, KnivstaNu, Folkviljan på Orust med flera.

I helgen kommer också journalisten och författaren Christer Isaksson att föreläsa på ämnet "Vad är det som händer i Sverige just nu - Är det lokala perspektivet nödvändigt" inför valet 2018.

- Vi ska ha ett starkt utbyte av erfarenheter och tips, och fundera över om det finns områden där vi kan jobba tillsammans, säger Åke Hultqvist.

Framtiden tillhör de lokala partierna?

Lokala partiers nätverk bildades för tre år sen och växer för varje år. I helgens möte deltar ett 40-tal politiker från 18 olika småpartier i landet. Och det finns potential att växa mer, i förra valet fick 181 små partier runt om i landet tillräckligt med röster att få mandat i kommunfullmäktige. Åke Hultqvist tror på de små lokala partiernas framtid, och tror det kommer bli fler lokala partier i kommunvalen framöver.

- Jag tror att det är småpartiernas tid som kommer. Man tröttnar på de traditionella partierna och deras brist på förmåga att tänka nytt och anpassa sin politik efter kommuninvånarna. Så absolut, det kommer fler, säger Åke Hultqvist.

Dessa deltar i LPN Vårkongress i Åhus

Bjärepartiet

Huddingepartiet

FörNyaLund

Sorundanet Nynäshamns kommunparti

KnivstaNu

Bollnäspartiet

Tullingepartiet

Listan för Miljö och Omtanke, Örkelljunga

Drevvikenpartiet

Nya Listan i Vellinge

Timråpartiet

Trollhättans Framtid/Regionens Framtid

SoL-partiet Sölvesborg och Lister

Westerwikspartiet

Sjukvårdspartiet Västra Götaland

Roslagspartiet

Folkviljan på Orust

Åhuspartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista